Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Japan Konacha Shizuoka


Vložil Tomáš Klouda 4.3.2021, autor Tomáš Klouda


Bez popisu od prodejce, není na shopu.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je hluboká, v jistém směru jako sencha fukamushi, hutná travnatá složka, výraznější hořko-sladká vůně, bylinný podtext po sušených kopřivách a mátě. Značně světlý celek, kontrast žluté a zelené barvy, poměrem cca 35:65 - žlutá:zelené. Extrémně jemné zlomky, mikro jehličky, plátečky, největší úzká jehlička (zlomek listu) 2-3mm, nejmenší je prach, nejčastější jsou zlomky v řádu 0,5-1mm.
NAHŘÁTÝ LIST Hrubší travnatá vůně, výrazné prvky řas, po delším napaření spařené kopřivy, výrazný bylinný podtón. Sladko-nahořklá složka.
BARVA NÁLEVU Žlutavá, kalná, prach na dně misky i přes kyusu/jemné sítko. Vůně bylinno-travnatá, lehký květinový dotek osmanthu a petrklíčů.
CHUŤ Sytá základna, základní gró mi připomíná zmoklou posečenou a trochu již usušenou trávu. Báze sladko-nakyslá, jen nepatrná hořkost. Chuť řebříčku, náznak květin, šťovík, slabě kopřiva a v pozadí za těmito prvky - vzadu na jazyku - mořská řasa.
DOCHUŤ Po polknutí lehounce slaný dotek, mořská sůl, petrklíč, hutná travina - posečená a lehce zapařená kupka trávy. Na začátku nahořklá mořská řasa, ale celek se rychle posouvá k sladko-nakyslé základně. Trochu vystupující ostřejší roviny, výraznější projevy travin i při 65°C. Délka doznívání relativně dlouhá, okolo 7-8minut. Žádný extra výsledek, ale svěží, čerstvé a na jednonálev/louhovačku nenáročné. Osvěžující a ochlazující účinek.
VYLOUHOVANÝ LIST Měkké blátíčko, v mikro zlomcích je vidět řapíky i listy, to odpovídá žluté/zelené i té nakyslosti v celku.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Vícenálev je složitý. Extrémně drobná konzistence zablokuje výpusť z nádobek. I kyusu má co dělat již při prvním nálevu a druhý nálev je již neprostupný, list mi hrkl víčkem do misky, div jsem nerozbil víčko. Nejpraktičtější směr přípravy je přelévání přes sítko teplejší vodou, jen přelití (šlo by i na funkci překapávané kávy!) a nebo pouze jednonálev do konve s delším louhováním, nebo louhovačka. Druhý nálev vizuálně zelenější, silnější ale více nestabilní, základ již trochu vodový ta travnatá sytost je pryč, vegetální projevy, co připomínají prvky kedlubny. Oproti čaji mecha je konacha mnohem slabší a nepraktičtější. Do tohoto bych osobně již nešel.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: ? vzorek z prosincového losování soutěže

www.nagomitea.eu