Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Hojicha (Houjicha, ???, ????) je čaj, ve kterém si můžete vychutnat pečenou vůni senchy a pečeného kmenového čaje při vysoké teplotě.
Čerstvě pražené kadidlo uklidňuje vaši mysl a dává vám relaxační čas.
Méně svíravý a méně kofeinu než zelený čaj. Tento čaj je pro svůj nízký obsah kofeinu vhodný i pro děti nebo na večerní popíjení.
Vzhledem k tomu, že se Hojicha (Houjicha, ???, ????) vyrábí pražením listů, stonků a řapíku s nízkým obsahem kofeinu, má Houjicha nižší obsah kofeinu než jiné zelené čaje. Je proto bezpečný pro děti a starší osoby a může být užíván v noci.
Hojicha se v Japonsku často podává s jídlem stejně jako Matcha Genmaicha. S mastnými potravinami to jde dobře.
V létě je možné jej dělat za studena (macerovat) a výborně chutí podána s ledem.
Kultivar: Yabukita
Lokalita: Haruno, Isagawa (Shizuoka, Japonsko)
Příprava:
Na přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 6g čaje na 260 ml horké vody o teplotě 100 °C a nechte luhovat 30s.U dalších nálevu z vyšte čas luhovaní o 15s.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je fascinující, naposledy jsem měl takovýto čaj z Ippoda, hutná a přitom svěží Houjicha, vůně kůrky pšenično-žitného čaje a pražené pohanky, v pozadí živá "ostřejší" složka ze stonků - není to jen usedlá těžká složka přepraženého listu. Obsahu zcela dominují stonky/řapíky, list samotný tvoří 35-40% obsahu, ne více. Barevně tmavší, hnědavý celek, stonky hnědavé, řapíky světlejší béžové, listy hnědavé a tmavě nazelenalé. Na první pohled je to hodně "klackovité", ale porovnám-li stonkovější verzi s bio obchůdky - tam je list úplně tmavý až do černa s mdlým přepáleným aromatem. Vůně celku napovídá, že vzhled velmi lehko klame. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Silně obilná/pohanková počáteční vůně - je to cítit i dírkou ve víčku degustační sady. Postupné zhutňování, nesmírně aromatické, káva, kůrka teplého kváskového chleba, závěrem lehce v pozadí kakao. |
BARVA NÁLEVU | | Oranžovo-hnědavý nálev, poměrně velké množství prachu a zlomků. rozhodně to chce jemnější sítko, větvičky by byly tuhé pro rozkousání, kdyby nějaká prošla. |
CHUŤ | | Sytá základna, od počátku kávovinka/pražené obilí, po vteřince převalování doušku v ústech lze cítit složky propečené křupavé kůrky kváskového chleba, názznaky kakaa, živější prvky v pozadí při prodáchávání nosem lehounce pražené prvky pečeného kaštanu a topinamburu. Při této přípravě - degustační sada - převládá v chuti těžší základna obilnin a chlebových prvků. V závěru chutě výrazná pohanka. |
DOCHUŤ | | Po polknutí podstatně zajímavější prvky chutí, zpočátku pokračující chléb a obilniny, ale na patře a na kořenu jazyka je cítit kakao, pečené čerstvé jedlé kaštany (šťavnaté, jako když jsem byll v Gruzii právě sebrané!) a náznaky topinamburu - taková vegetálně-"kořeněná" nevšední složka. Po delší době opět začíná mít převahu pohanka s propečenou kůrkou chleba. Fascinující je živý charakter i přes těžší projevy chutí! Relativně uklidňující účinek a jen mírně hřejivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tuhé stonky hnědo-béžové, konce až do černa - vylouhovaný list dooxidovává. Listy převážně tmavě zelené. |
//jednonálev dává sytý výsledek, velmi uspokojivé a nenáročné, při větší dávce a delším louhování je nálev při polknutí poněkud štiplavý. Ale neochuďte se o skvělé nuance vícenálevu, stavěno na 3 nálevy, vroucí voda, 30s/70s/160-200s, připravováno v kamenině. Vynikající pestrá chuť, pečené kaštany, topinambur, chlebová kůrka kváskového chleba, "šťavnatější" a více svěží a živější projevy oproti tmavším verzím houjichy na trhu. Naposledy jsem měl podobný čaj Houjicha Gokujo z Ippoda - pro mě nejúchvatnější podoba tohoto čaje.
Cena: 220,-/50g
Prodejce: www.nagomitea.eu