Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Netradiční zelený čaj z gruzie.
V místech kde se tradičně výrábí spíš klasický čaj černý, tak vyrobili tento skvost. Není to klasický čerstvý zelený čaj. Tmavý list se v šalku při více nálevech proměnuje do velice zajímavých tónů a poloh.
Vybíráme z hodnocení zákazníků: V mnoha ohledech typický zelený čaj, v mnoha pak ale právě naopak. Charakteristická jarní svěžest je nahrazena teplejšími vegetálně-mořskými tóny, které se sice u zeleného čaje vyskytují častěji, nicméně svěžesti mu příliš nedodávají. Na rozdíl od příznačného pocitu nakopnutí spíše zklidňuje. Nálevy se od sebe zajímavě liší, každý v sobě skrývá něco nového. Aftertaste je proměnlivý jen trochu a příjemně pomalu odeznívá.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je usedlejší, ale vegetální až zeleninová, značně mi připomíná Iliu z Gurie před lety - jak Galia slupka melounu, okurka, jemná travnatost, v pozadí prvky pripomínající sušenou chaluhu. Vzhled unikátní, velké nepoškozené objemné listy, pouze mírně kroucené, často ploché. Převažují nepoškozené velké jednolisty. Barva listu tmavší zelená až šedavá. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Velmi nevšední svěží složky, čistě vegetální projevy, mořská řasa/chaluha, vařený květák, okurka, méně výrazná paprika, až při delším napaření se přidává jemná květinka v pozadí v rovině macešek. |
BARVA NÁLEVU | | Sytě žlutá, až do zlatava. Nepatrné množství prachu na dně misky. Vůně nálevu vydatná, lehce kořeněná se sladkou základnou. Celek mi připadá květinový s vegetálním lehkým podtextem. |
CHUŤ | | Plná lahodná složka, komplex zeleniny, kořeníčka, květin, chaluhy, travin. V celku je cítit hřebíček, lehunce štiplavé, ale bohaté, stabilní. Při prvním doušku tóny kedlubny, květáku, papriky, jemný tón řas v pozadí, štiplavost/kořeněnost kedlubny a stopově květinkové doteky. Hravá a zcela vhodná kombinace, nesmírně osvěžující, jakoby zasycující účinek, ve smyslu kdy čaj pomůže od stavu, že máte pořád žízeň. |
DOCHUŤ | | Po polknutí aromatičtější projevy, vonokvětka, lehce muškát s hřebíčkem, jakoby mléčný, krémový nádech v pozadí. Jak ostřejší složky ustupují, je cítit více travinky, květiny se vracejí k macešce a vonokvětce, lehce nahořklý podtext. Samotný závěr je po galia melounu, travinkách a pikantnější (aromatičtější) paprice. Euforizující aftertaste, plně iniciující celá ústa, příjemně uvolňující mysl. Lehce chladivý účinek, mírně povzbudivý efekt. Pestřejší, než co si pamatuji Iliu z Dvabzu, základna je hodně podobná, ale to okolo je poklad. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Listy nepoškozené, objemné, dlouhé až 7cm, nejčastěji 4-5cm dlouhé. Podlouhlý list, max 2cm široký, sytě zelený, výrazně piovitý okraj listů, poměrně tuhá struktura listu. Úchvatné na pohled! |
Vícenálev mě bavil, studenější voda otevírá složky zeleniny, okurkové prvky, galia meloun u slupky. Čaj snesl mnoho mnoho nálevů, až jsem přestával počítat. Teplejší voda (i vroucí, snese to!) otevírá ostřejší kořeněno-květinové prvky, aromatičtější zeleninu, výraznější hořkost, ale ne přílišnou svíravost - má to něco do sebe - pak je účinek hřejivější a doslova aktivující mysl. Mocný požitek a zkušenost, už mi něco takového chybělo, vybočuje to od Japonska, Číny i Keni, velmi těžko přelouhovatelné.
Cena: 140,-/50g, 212,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz