Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Klasický zástupce dobré gruzie
Ručně sbíraný, stojově zpracovaný gruzínský čaj, který v sobě skrývá mnoho cukernatých a ovocných prvků. Čaj příjemně povzbudí a dodá energii. Zvládne i více nálevů. Námi preferovaná příprava je stylem gongfu.
Vybíráme z hodnocení zákazníků: Čaj velmi příjemně osloví vůní a chutí ovoce, od nezralého až po přezrálé, připomíná letní procházky po lese plné slunce, které občas proloží mírná přeháňka i s duhou, na Gruzii zcela netypický
Suchý list voní těžkou hořko-sladko-nakyslou složkou, příjemné oxidační dřevité vonné esence s "dark vanilla" a jablečnými prvky - pečené podzimní jablko. Největší listy 6-7cm dlouhé, tenké dlouhé drátky i širší plošší listy, nelámané a i těch pár zlomků v obsahu má délku k 1cm. Barva tmavá černo-šedá, jen místy nazlátlá/načervenalá místa.
Nahřátý list: cukerná vydatná vůně, med, melasa, náznaky liči, karamelizované jablko, meruňková přesnídávka, dřevité prvky listnatých stromů.
Vůně: hutnější kompozice, medovicový med, jablko, melasa, brownies, hořko-nakyslý základ.
Barva: tmavá oranžová, jen pár smítek prachu na dně misky, jiskrný čistý nálev.
Chuť: stabilní a překypující, nakyslý základ s jemným kořeníčkem, v základu připomíná jablečný závin se skořicí při cukerné složce, jakoby ten závin byl pokapaný melasou/karamelem. Těžší charakter, ale syté a vybalancované tělo. Tříslovinky ani nahořklost nepůsobí žádné potíže, vše je stavěno na naprosto hladké rovině, pitelné a chutné vazby mezi jednotlivými složkami. Při delším převalování doušku v ústech cítím lehce domácí povidla a stopově meruňkovou přesnídávku s jablkem. Dřevité podtexty unikátní, šťavnatá míza z listnatých dřevin - místy javor, místy buk.
Dochuť: Po polknutí zvýraznění nahořklé složky na kořenu jazyku, ale i nakyslosti, více jablečné projevy, jako karamelizované jablko s praženými bukvicovými jádry. Po minutce odlehčení a sládnutí, medové problesky až na čistě ovocno-medové projevy v cca čtvrté až páté minutě. Vedlejší dřevité prvky výrazné, ale příjemně doplňují a zpestřují ovocné roviny o těžší prvky. V závěru cítím melasu s karamelem, v samém závěru bukvice s jablkem. Extrěmně hřejivý účinek, mírně povzbudivý efekt. Celkový aftertaste silně přes deset minut, již nyní pozoruji usedlejší projevy, než na začátku, kdy jsem čaj fotil, potenciál k zrání.
Osobní popisek: malý vzorek jsem si nechal a po relativně krátké době šla chuť do trochu cukernější roviny, datlové projevy. Vícenálev je plně vyhovující/uspokojivý, tohle není kus na jednonálevy, komu stačí hutnější roviny a vyhledává je u gruzínských čajů, pak ok, ale gong-fu cha dává rozvinuté prvky, které lezly viz výše z degustační sady a každý nálev je originál, porcelánový gaiwan dává ovocnější a nakyslejší projevy, kamenina zase ty hutnější, čokoládovo-dřevitější prvky. U kolegů je toto, kus, který naprosto vítězí ve všech černých čajích - ostatní černoty jim nesnese žaludek a tento pijí bez problémů. Osobně mi tento kus vyhovuje více, než kousek z divokých čajovníků, působí nna mě hutněji, tak nějak víc typicky "gruzínsky", snad je to typické pro tuto oblast Gurie, kterou jsem převážně prošel pěšky a kterou jsem nejčastěji popíjel. Každopádně se minimálně vyrovná s ostatními lokálními kusy. Cenově skvělé, dostupné a poměr cena/výkon je super.
Vylouhovaný list hnědo-červené barvy, převažují vícelisté celky. Struktura listu poměrně měkká, méně výrazně pilovité okraje listů, výrazné žilkování. Větší listy jsou o něco širší a tužší.
Cena: 114,-/50g , 190,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz