Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Místo: Gruzie, Chakvi, Chaisubani
Období sběru: srpen 2020
Typ čaje: červený
Zpracování: kompletně ruční
Ramiz, producent, u kterého to všechno začalo. Letos se k nám sice čaje z Gruzie dostaly opožděně, ale stojí za to!
Medově sladký, navinulý s ovocnými tóny (např. ostružiníku) a základem chuti v tónech hořké čokolády. To je Ramiz. Zástupce kompletně ručně zpracovaných tradičních domácích gruzínských čajů.
Doufáme, že si ho letos užijete tak jako my!
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, nakyslá, jablečno-sladové tóny s dotekem dřevin. Objemné vlásenkovité/drátkovité dlouhé kroucené listy. Mnoho vícelistých celků a jen minimální množství zlomků. Temný, tmavý, černý list, pouze místy nazlátlé tipsy. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Pronikavá nakyslá vůně, slupky jablek, oxidované ostružiní, po delším napaření čokoládové temnější prvky s výraznější nahořklostí ve vůni s ovocným podtextem. |
BARVA NÁLEVU | | Hnědavý nálev s pouze nepatrným množstvím prachu. Vůně nakyslá, jablečno-kakaová se stopou sladu. |
CHUŤ | | Chuť lehká, sladká s nakyslým podtextem, pouze stopová nahořklost vzadu na jazyku, není to černý čaj v pravém slova smyslu, chuťově svébytné, hladké, působivé. První nádech mi evokuje jablko se skořicí, lehounké sladké dřevité prvky po vrbě, nakyslá složka evokuje i dubovou mízu. Pozadí čokoládové, krásné prjevy vzadu na jazyku, po stěnách úst a na patře cítím sladovou složku, na jazyku jablečno-citrusové prvky s výraznější nakyslostí. |
DOCHUŤ | | Po polknutí značné ztěžknutí, ten pravý svéráz Ramize, hutná hořká čokoláda, jablko se skořicí, rychle se měnící prvky na cukernaté projevy, další doušku už na jazyku tvoří předchozí efekt a dochuť z prvního napití se mixuje s chutí, vše dává postupně při upíjení dechberoucí ráz. První doušek neochromí, ale čím více pijete, tím je lahodnější podtržený. Dlouhá dochuť, slad minimální, působí čokoláda, později po odlehčení cukernatý med, jablečné prvky, tóny oxidovaných listů bylin. Baví mě ten heroický nástup čokoláády v dochuti, celá chuť je v jemnějším duchu, ale po polknutí - wau! Velmi hřejivé působení, doslova se mi ohřívají tváře a "stoupá do hlavy" - je to ten první dojem, který jsem kdysi měl - působí to jako decka červeného :-) Dochuť dlouhá, v závěru cítím prvky napařených mandlí, dojezd čokolády (později při oslabení evokuje spíše mléčnou) a silně jablečné prvky. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Krásné tužší listy, převažují úzké podlouhé listy kolem 4 cm, místy veliké širší listy kolem 6-8cm. Výrazně pilovité okraje listů. |
Doslova a do písmene nezničitelný čaj. List co jsem si i dovezl z Gruzie od Ramize, jsem později zkusil i více dávkovat a leželo to dlouhé minuty v louhovačce - nejde jej udělat nepitelného, i přes silný charakter a více tříslovin je tam sladkost a nakyslost, které še zahlazují. Njvíce mi samozřejmě vyhovuje vícenálev, první čtyři nálevy neskutečné, pátý nechávám poslední, dojezdový. Mám raději Ramize silnějšího, aby právě "stoupl do hlavy" :-)
//na obrázku jsou sushki roku 1935 v Litvě. Zdroj Wikipedie.
Cena: 50g/235 Kč
Prodejce: sicaj.cz