Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Méně obvyklý vzorek podzimní sklizně.
Na oblíbené zahradě Gopaldhara provedli další skvělý počin a tento výrazně světlejší a jemnější čaj přinaší nový rozměr darjeelingských podzimů. Vhodný spíše na odpoledne a jednonálevovou přípravu
Eda říká: Skvělý, mimo mojí obvyklou podzimní preferenci, ale určitě doporučuji vyzkoušet
Samuel říká: Jako by podzim ještě nechtěl přijmout depresi konce léta a chtěl ještě naposledy prozářit silným letním sluncem již podzimně, barevně, zbarvené listí stromů. Podzimní Darjeeling plný života.
Suchý list voní příjemnou ořechovo-dřevitou složkou s náznakem kakaa, pronikavé sušené lískové ořechy a prvky dubového sudu. Listy zajímavé, delší kroucené až k 4cm, velmi málo zlomků. Mnoho tipsů Od pohledu tmavší pestrobarevná kompozice připomíná vzdáeně oriental beauty, proto to zpodobnění autumnal beauty. Větší listy velněji rozložené a objemnější mají hnědavou narezlou barv, většina listu šedá, tipsy stříbřito-zlatavé. Na pohled unikátní!
Nahřátý list: Zpočátku ořechové prvky po lískových oříšcích, po chvilce se přidává "viskozní" květinovo-ovocná aromatická složka, přezrálé ovoce a exotické květiny v podobě těžké omamné vůně orchidejí. Dřevitost zde není patrná, při delším napaření hutnější kakao se sladkými prvky květin/ovoce. Jen průduchem ve víčku mě zaujala pronikavá vůně!
Vůně: Květovo-ořechový základ s drobnou složkou kakaa. Velká výraznost
Barva: Tmavý hnědavo-oranžový nálev, do karamelova. Jen malý počet prachu na dně misky.
Chuť: Sladko nakyslý základ, viskozní přilnavá pronikavá ovocno-květová složka, zpočátku s jasnou převahou převládají ovocné prvky liči/manga/kiwi. Pestré, svěží, exotické. Po převálení doušku v ústech lehce kořeněná složka papáji na patře a stěnách úst, zrníčka u středu zralého kiwi, orchidejový podtext. Ve všech směrech exotické působení a vnímání něčeho vzdáleného, v teple, hojnosti a překypujícím plodném prostředí. K tomuto čaji se dá znásornit opravdu jen Oriental beauty, měl jsem již výtečné podobné kusy z Vietnamu, ale z Indie bych se toho nenadál. Stabilní kousek bez stopy svíravosti, kořeněná stopka dodává šmrnc, živost, pestrost. Jen lehké problesky dřevin v závěru.
Dochuť: Po polknutí aromatická bomba procházející od kořene jazyka, přes patro a při prodýchávání až do dutiny nosní. Lehký hřebíček a pepřové nuance kuliček středu papáji, po minutce zmírnění kořeněné složky, působení sladšího kiwi a lehké květové problesky orchidejí. Ve víně se tato komplexní složka nazývá tutti frutti, po cca pěti minutkách lze cítit lehké projevy lískových ořechů za doznívající ovocnosti - ta je nyní spíše k liči. Tmavá základna čaje dodává silnou hřejivou složku s náznaky dřevin. Poměrně výrazně povzbudivý účinek po vypití. Toto by byla dle mého cítění ideální kompozice na romantické večery, Valentýna, výročí - to bohaté a dech beroucí působení doslova uvolní a příjemně naladí.
Osobní popisek: Kvalitní a pestrý kousek, který lze postavit do dvou rovin - delší louh s vyšší teplotou a v základně bude více kakaa a ořechů při dřevité stopce, nebo 90°C a kratší prolévání, skleněná 100ml konvička a 5g listu - krásné pronikavé přilnavé květovo-ovocné nuance, někde proniká kiwi, někde liči, květové orchidejové nuance a lehké doteky dřevin v pozadí. Velká výdrž a každý nálev originál. Skvělá zkušenost z unikátního kusu z Indie - pak ať někdo řekne, že experimenty nejsou zajímavé :-)
Vylouhovaný list sytě červeno-hnědavé barvy, pouze pár měnších mladších lístků je zelených. Listy širší, výrazně pilovité okraje, tužší struktura. Krásná vůně ovoce/květin a slupky z lískového ořechu je cítit stále i z vylouhovaného listí.
Cena: 178,-/ 50g, 297,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz