Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Indický druhosklizňový čaj zpracovaný čínským způsobem.
Tipsovitý čaj z naší oblíbené Darjeelingské zahrady zpracovaný po čínském způsobu. Nejvíce přípomíná čaje tipu Dian hong. Snese množství nálevů a jeho zlatavost vás pohladí na duši.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Nasládlá základna s dřevito-ořechovou základnou a lehkou stopou ovocnosti v pozadí. Nádherný objemný list, některé vícelisté celky až několik cm dlouhé. Úzký, kroucený, drátkovitý list velkého objemu. Barevně tmavší kompozice, dominuje šedá/černá, míst hnědavá, velmi četné jsou ale tipsy zlato-stříbřité barvy. |
NAHŘÁTÝ LIST | | I přes víčko gaiwanu okamžitá exploze vůní po vložení listu do nádobky. Navinulé tóny ovoce, zajímavé tóny dřevin, které se po chvilce transformují na pražené mandle, stále silnější cukerná až medová základna. Po delší době propaření je cítit ořechy, ovoce, med. zpočátku jablečné nuance, později až k tónům sladšího kiwi. |
BARVA NÁLEVU | | Zlatavá barva nálevu, jiskrný nálev s minimálním počtem prachu na dně misky. |
CHUŤ | | Sladká základna s velmi jemnou nahořklou stopkou na jazyku. Chutný, ne tak robustní základ, jako je tomu u jiných SF. Sytý sladký ovocno-medový profil, nahořklá ořechovo-dřevitá stopka, která pouze dokresluje pozadí sladkých chutí. Manželka doslova povídá, že to vnímá, jako mandle v medu - ano, praženější mandličky karamelizované medem s dřevitou vedlejší složkou. Náznaky ovoce - pečená jablka se skořicí. Hrubší zacházení - vyšší teplota a delší louhování - vytáhne z čaje více kořeněné a dřevité složky, celek není svíravý, ale je tam více tříslovinky. Naopak krátké prolévání dává tipsovoumedovou jemnost s lehce zhutněným tělem. Připravuji na popis v degustační sadě, silnější, ale gaiwan je na tento list extra vhodný. |
DOCHUŤ | | Po polknutí pestřejší působení, cítím peckovici švestek, dřevité lehce kořeněné podtexty řízené tříslovinkou. Po pár sekundách se celek odlehčuje a ústa prostupuje sladká medová složka s měnícími se ovocnými tóny. Nalézám v celku cukerné pečené jablko "na špejli", medové prvky, aromatičtější odrůdu bílých hroznů později v dochuti. Ve vícenálevu se projevuje sladké kiwi, medové sladké prvky až zuby trnou. Podtext je lehce ořechový, po manlích, neurčité jemně kořeněné dřevité složky. Značně hřejivý efekt, lehce povzbudivý účinek. Pestrý a zajímavý chuťový profil, obzvláště v kategoriii DJ. Příjemné překvapení, mnoho proměn v závislosti s přípravou, ale nedokázal jsem nálevy víceméně žádnou přípravou zkazit, jedná se o univerzální čaj, praktický, vydatný a chutný. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Zcela hnědavý list, převážně nelámaný. Užší, podlouhlejší listy, samé mladé vitální hezké lístky, radost se podívat! Vůně vylouhovaného listu stále sladká, do medovo-ovocna. Malinké tipsy, první nejmladší trojlist (tips + 2 lístky) coby nový výhonek větvičky - neznám na pohled nic hezčího - a těch je tu spousta... |
Jednonálev louhovačka - po otevření sladká plná vůně i chuť po medu. Hladká základna a zkapalněný medovicový med, decentní koření a dřevinky v pozadí. Dochuť medovo-ovocná, pronikavá, dlouhotrvající.
Chuť zchladlého nálevu jeste uhrančivější, srovnal bych s jemnou charakteristikou zlatých jehel.
Cena: 167,-/50g, 252,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz