Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Darjeeling Rohini FTGFOP1 Japonica FF


Vložil Tomáš Klouda 23.8.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
Darjeeling, First Flush 2020, 04.2020
Rohini FTGFOP1 Japonica
Jemnější čaj z méně obvyklého klonu
Čaj je zpracovaný hodně do zelena, jemný a s netradičním charakterem díky méně používanému typu klonu.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Svěží, světlý list, světle a tmavě zelená zde dominuje, pak šedavá, hnědavá, ojediněle stříbřité tipsy. List je drobnější, sekaný na pravidelné plátky, převládají malé volné plátky, cca 1/3 je v klasické nedomotané drátkové, míně kroucené, podobě. Vůně je bylinno-vegetální s lehkou kořenou stopkou.
NAHŘÁTÝ LIST V nahřátém listu zpočátku převládají byliny, později se přidávají lískové ořechy, koření, řecké seno. Po delším napaření intenzivní vůně sušené meduňky.
BARVA NÁLEVU Světlejší žlutá, pouze minimum zlomků na dně misky.
CHUŤ Jemná textura, sladko-kořeněný celek. Bylinný základ s vegetálním a květovým nádechem, výrazné nuance sušených bylin (meduňka, lehce konopí), v závěru lehce lískový ořech. Květinové složky jsou jen jemné a v defenzivě, primární bylinnost zcela převažuje. Mírně kořeněný podtext prohlubuje věrohodnost bylin (meduňka!)
DOCHUŤ Po polknutí rozvinutá kořeněnost s pestřejšími květovo-bylinnými prvky, zde zcela zapadá lískový ořech, květy svěží a hravé, do toho hrají decentní byliny. Délka dochutě středně dlouhá až dlouhá, samotný dojezd jde zpět k meduňce za vegetálnějších problesků (alá gunpowder v pozadí).
VYLOUHOVANÝ LIST Nejčastěji zelený, nebo žíhaný list s hnědou barvou. Podlouhlé listy zajímavé struktury, výrazně žilkované a drobně zoubkaté okraje listů. Velice osvěžující a znatelně ochlazující účinek. Charakterem dosti jedinečný DJ, ve své podstatě určitě nepatří mezi černé čaje, velmi by mě zajímala výroba tohoto kousku.

//vícenálev je více do zelené barvy, ne do žluté, chuťově bylinnější, hladký, jemný, přirozený. Od boku bych spíše tipl na bílý čaj díky své kompozici a lehkosti. Velmi se mi osvědčilo zalévání do 80°C, pak se vynořují složky meruňky, ty jsou prakticky čisté i při maceraci! Zelenější list = nižší teplota ;-)
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 384,-/100g

Prodejce: Teastarter.cz