Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší, nebo úplnou oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
To nejklasičtější co můžet od Assamu očekávat.
Klasický assam, silný, mohutný, pevný v základech a velice funkční do tmavých zimních rán. Neurazí ho čístá příprava, ani mléko či masala. Je čerstvý, přímo ze zahrady, takže ke klasickému assamu přidává pronikavou vůni a nádech exotiky. A ještě je tak levný že ho klidně uvaříte i ne přiliš oblíbené návstěvě, kterou tím opravdu neurazíte.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je vydatná, hutná, pronikavá, medovo-ovocná s dřevinkou v pozadí. Barva listu tmavá, černo-šedo-hnědavá, místy nazlátlý ochmýřený drobný tips. Velikostně jsou listy max 1-1,5cm dlouhé, převládají však zlomky a drátky o velikosti pár mm, nejčastěji 0,5cm. Zpracování standardní pro ortodoxní Assam, úhledné drátky, převážně ale stejný, tříděný úhledný list. |
NAHŘÁTÝ LIST | | I přes průduch ve víčku degustační sady pronikavá vůně. Těžká ovocno-medovo-dřevitá vůně, omamná, překypující. Povidlovo-medovo-dřevité nuance, velmi, velmi lákavé, působí vůní značně sladce. Po chvilce napaření ušlechtilé kořeněné prvky k dřevinám, těžší až k mahagonu! Uhrančivé! Hřejivé! Podmanivé! |
BARVA NÁLEVU | | Tmavě oranžový sytý nálev, ve vícenálevu se daří i čistě rudý. Pouze 3 zlomky listů propustilo víčko nádobky, jinak čirý jiskrný nálev. Vůně sytá, plná, medovo-ovocná, sladká. |
CHUŤ | | První doušek je k zavření očí a prožívání...Assam, který je bez svíravosti i při jednonálevu, první záplava sladkou vlnou, až později při převalování doušku lehounce nahořklé stopky k dřevitým prvkům. První vlna zakryje ústa ovocno-medovou složkou, zralé sladké švestky, medovicové nuance, cukerné projevy znásobující každu chuťovou stopu. Až později se v pozadí vynořují mírné dřevité chutě, které dokreslují celek a zhutňují, dobarvují paletu chutí. Bez výčitek, bez dodatků, vybalancovaný assam s perfektním profilem. |
DOCHUŤ | | Po polknutí přichází to nejlepší. Zpočátku lehce kořeněné mahagon prvky se stopou hřebíčku, ale po chvilce enormní cukernatost s projevy lehounce nakvašených švestek, medovicových odstínů, čím déle je po polknutí, tím sladší a jemnější je charakter a procítění delikátnější. Závěr jde k hutnějším exotickým ovocným dojmům s medovicovým podtextem, dřeviny jsou v tomto bodě zanedbatelné, pouze dokreslují celkový kontrast a pestrost. Silně hřejivý nálev, prakticky bez svíravosti a poměrně značně povzbudivý efekt. V poměru s cenou je to obdivuhodný čaj - imponují mi především ty tóny spadlých lehce nakvašených švestek - srdcovka! Doba dochutě je velmi dlouhá, ideální i jako jednonálev do louhovačky na venkovní zimní procházky, skvělé prožívání chutí v chladném vzduchu! |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Plátky listů, rovnoměrně sekané, místy stonky, místy tipsíky. |
Vícenálev je skvělý, stavěl jsem na pět nálevů, voda ze studánky a samovar - více "probublaná", okysličená, voda dodala nálevu na jemnosti a vytáhla místy jablečné prvky se skořicí, místy čistý medový požitek a druhý nálev byl například jako čistá švestka s dřevinkami, doslova jakoby tóny lehce nakvašené švestky lezly do hlavy, euforizující dojem. Ne, že bych neměl červené čaje např. z Číny, které by mě takto chytili, ale jsou v trochu jiné cenové kategorii, svou živou podstatou si mě tento Assam zcela podmanil.
Cena: 105,-/50g, 150,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz