Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2020 Assam Hongsha I


Vložil Tomáš Klouda 1.2.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Umělecký assam od našeho oblíbeného dodavatele. Pěstovaný bez umělých hnojiv a pesticidů na malé farmě v Assamu.
Pan Gogoi se čaj naučil dělat v Číně a proto jsou jeho čaje tak neobvyklé. Silný základ asamského čajovníku a podnebí použije k dokonalosti čaje, který má sílu, ale i chuťovou vyrovnanost dobrých čínských červených čajů. A nespočet nálevů je samozřejmostí.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně je pronikavá, ovocná, cukerná, jen mírné projevy dřevinek, usedlé lehce kořeněné složky, která dodává šmrnc ovoci. Velikost listu nejčastěji v rozmezí 2-3cm. Velkolisté objemné provedení, jen jemné pokroucení a zarolování - velké drátky, bohaté množství vícelistých celků - spojené drátkovité struktury - křehké - precizní zpracování i manipulace/převoz! Barva listu tmavá, černo-šedá, pouze místy nazlátlé kousky tipsů, ale ochmýřené tmavší tipsy jsou také časté. Na pohled skvělé! vůně v násypce na prezentaci listu odkrývá lehce peckovici třešní.
NAHŘÁTÝ LIST Víčkem prochází vůně datlového sirupu, višňového marmelády, lehké sladové prvky, po delším napaření kořeněné projevy, kapka fenyklu a javorového sirupu, později lehké dřevité nuance.
BARVA NÁLEVU Tmavý karamelový nálev. Zcela bez prachu či kalu, bez jediného zlomku. Jiskrný krásný nálev. vůně je intenzivní, sladká, ovocná s tóny medu.
CHUŤ Plná sytá chuť, sladkost naprosto okupuje ústa, jen lehký dojem nahořklosti ve spojení s kořením a nepatrným dřevinkám. Zcela ochromující splynutí medu a ovoce. Višně, broskve, luční pastovaný med, přezrálé fíky - kořeněnost semínek uvnitř. Základna překypující, dřevitost pozadí je na úplně jiné koleji, působí lehce vzadu na jazyku, ale hlavní bod působení je na středu jazyka, na patře i na stěnách úst.
DOCHUŤ Po vypití dlouhé, velmi dlouhé působení. Po polknutí je cítit ma patře a na kořenu jazyka lehké koření a peckovice, náznak dřevin javoru, na stěnách úst cítím svěží prvky jako u broskve, na patře při prodýchávání nosem jsou výrazné višně. Koření je s plynoucím dozvukem čím dál slabší, vše přechází do hlaďounké roviny medu, rozinek, višně. Překypující dochuť, která značně povzbudí a doslova poleje vlnou hřejivého pocitu, který stoupá do hlavy. Naposled jsem takový stav zažil u Ramize před lety, efekt jako po decce červeného.
VYLOUHOVANÝ LIST Tmavý, hnědavý list. Tuhá struktura listu. Výrazně pilovité okraje listu. Větší listy až 6cm dlouhé po rozvinutí, a vzhledově širší, ale mladší listy dokonalé úzké, linie ladné baletky. Tipsů jako takových vzhledově není v obsahu příliš, přitom v suchém listu byly ochmýřené, viditelné, nejspíše jde o tyto úzké mladé ne zcela odrostlé listy.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
Jednonálev lze volit silnější, nebo slabší. V slabším nálevu s menší dávkou se dočkáme procítěného sladkého ovoce. V silnějším lehké svíravosti s kořením i s dřevitými náznaky, to je pak obzvláště na zimu tahoun, který zahřeje.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Vícenálev bohatý, k neutahání, volil jsem rychlé prolévání, tento čaj lze krásně regulovat podle barvy, v silné a pronikavě sladké chuti se mění jen máloco, zmíněné chutě popisu v degustační sadě se neustále předbíhají v průběhu dochutě, je to čaj vynikající stabilitou a konstantním servírováním +- podobných plných nálevů. Tím nechci říct, že je nezajímavý, nebo špatně stavěný - právě naopak - v nálevech, mimo první a poslední, jsou jen malé odlišnosti, rovnováha a sytost, hřejivost, intenzita chutí - jsou fascinující. Listy dávají a dávají, i na velmi dlouho louhované poslední nálevy jsem zíral s respektem - hladší závěrečné nálevy, skoro jako výběrové jehly! Pro tento čaj jsem dal také vyjímku - byl prezentován i 2019, ale tento o rok pozdější sběr je ještě dokonalejší, již za čerstva sladký, je tam potenciál k usazení a ještě cukernějším projevům, dle mých zkušeností to může jít až k sušenému ovoci, rozhodně první rok od sběru horší nebude, spíše naopak.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 297,-/50g , 465,-/100g

Prodejce: Teastarter.cz