Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



2020 Nepal Green pan roasted


Vložil Tomáš Klouda 18.3.2021, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Výroba zeleného čaje z assámského materiálu čínským stylem - zahřátím listů na pánvi.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně listu je lehká vegetální s nepatrnými tóny lipového květu, v pozadí sardelová pasta, v prezentační misce se rozvoní květinově s nasládým podtextem. Barva je zeleno-šedá, tmavší, malé stříbřité tipsy (cca 20%). List je objemný, mnoho vrcholových lístků (celek dvou listů s tipsem kolem 2cm), obrovské nelámané vícelisté celky (6-7cm!), jednolisty od 1,5 do 4cm, velmi málo zlomků. Vzhledově hezké.
NAHŘÁTÝ LIST Počáteční vůně neskutečně připomíná chaluhy, přidává se lehce rybí podtón, jako rybičková pomazánka z uzených sardinek/pečenáčů. Později lehké tóny naoxidované kopřivy, nepatrná travnatost.
BARVA NÁLEVU Velmi světlý žlutavý nálev, přijatelné množství zlomků na dně misky.
CHUŤ Základna travnato-sardelová, progresivní travnaté nuance, ale jen lehká základna. Hořkost vyšší, jakoby deformovaná plnost assámského materiálu - transformovaná živost do podoby zvláštní travnato-květové kombinace. Podtext jako měkčí aromatičtější maso na břiše uzené makrely. Lehká svíravost a jakási nevšední nestandardní kompozice. Žena nálev po prvním doušku odmítla.
DOCHUŤ Po polknutí je rybí složka méně výrazná, dominuje travnatost, náznaky téměř zelené meruňky (vč. svíravosti slupky), kontrast hořkosti a lehké nakyslosti. Po polknutí projevy spíše neurčité, chutě nejsou překypující, dominují dvě tři chuťové dominanty, které v celku nerýsují přílišnou shodu. Ostřejší působení na žaludek, středně dlouhý dozvuk, mírně chladivý účinek.
VYLOUHOVANÝ LIST Značně podlouhlý protáhlý list, svěží zelená barva. Výrazné žilkování, miniaturní pilovitý okraj listů, měkká struktura. Vůně mokrého listu mi připomíná rozbředlá rajčata.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Vícenálev jemnější, nikoliv plnější, při studenější vodě více travnaté nuance, jako svěží čerstvý zeleňáček alá čínská opička, rybí složky nepatrné. Výdrž menší, na gaiwan 4 uspokojivé nálevy, pátý velmi lehký, takřka homeopatický. Druhý nálev je plností a kombinacemi top, intenzivnější a bohatší, než z degustační sady, hlavně s absencí pachutí, či nestabilních kombinací. Lze cítit prvky nezralé meruňky, travnatost a lehce "přesušené" méně cukerné datle, rozbředlé/nedosušené rajče. Třetí nálev vegetální, nahořklý s lehkým tělem, pocit vysušeného patra při lehkých vegetálních nálevech, zeleninové projevy, pekingské zelí, polníček, travinky. Je to zeleňák, který se ani nedostal na shop, u něčeho jsou testy fajn, ale v tomto případě se producent má držet svého kopyta - černého tahouna Hong sha.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Çena: ? Vzorek

Prodejce: Teastarter.cz