Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Výroba zeleného čaje z assámského materiálu čínským stylem - zahřátím listů na pánvi.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně listu je lehká vegetální s nepatrnými tóny lipového květu, v pozadí sardelová pasta, v prezentační misce se rozvoní květinově s nasládým podtextem. Barva je zeleno-šedá, tmavší, malé stříbřité tipsy (cca 20%). List je objemný, mnoho vrcholových lístků (celek dvou listů s tipsem kolem 2cm), obrovské nelámané vícelisté celky (6-7cm!), jednolisty od 1,5 do 4cm, velmi málo zlomků. Vzhledově hezké. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Počáteční vůně neskutečně připomíná chaluhy, přidává se lehce rybí podtón, jako rybičková pomazánka z uzených sardinek/pečenáčů. Později lehké tóny naoxidované kopřivy, nepatrná travnatost. |
BARVA NÁLEVU | | Velmi světlý žlutavý nálev, přijatelné množství zlomků na dně misky. |
CHUŤ | | Základna travnato-sardelová, progresivní travnaté nuance, ale jen lehká základna. Hořkost vyšší, jakoby deformovaná plnost assámského materiálu - transformovaná živost do podoby zvláštní travnato-květové kombinace. Podtext jako měkčí aromatičtější maso na břiše uzené makrely. Lehká svíravost a jakási nevšední nestandardní kompozice. Žena nálev po prvním doušku odmítla. |
DOCHUŤ | | Po polknutí je rybí složka méně výrazná, dominuje travnatost, náznaky téměř zelené meruňky (vč. svíravosti slupky), kontrast hořkosti a lehké nakyslosti. Po polknutí projevy spíše neurčité, chutě nejsou překypující, dominují dvě tři chuťové dominanty, které v celku nerýsují přílišnou shodu. Ostřejší působení na žaludek, středně dlouhý dozvuk, mírně chladivý účinek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Značně podlouhlý protáhlý list, svěží zelená barva. Výrazné žilkování, miniaturní pilovitý okraj listů, měkká struktura. Vůně mokrého listu mi připomíná rozbředlá rajčata. |
Vícenálev jemnější, nikoliv plnější, při studenější vodě více travnaté nuance, jako svěží čerstvý zeleňáček alá čínská opička, rybí složky nepatrné. Výdrž menší, na gaiwan 4 uspokojivé nálevy, pátý velmi lehký, takřka homeopatický. Druhý nálev je plností a kombinacemi top, intenzivnější a bohatší, než z degustační sady, hlavně s absencí pachutí, či nestabilních kombinací. Lze cítit prvky nezralé meruňky, travnatost a lehce "přesušené" méně cukerné datle, rozbředlé/nedosušené rajče. Třetí nálev vegetální, nahořklý s lehkým tělem, pocit vysušeného patra při lehkých vegetálních nálevech, zeleninové projevy, pekingské zelí, polníček, travinky. Je to zeleňák, který se ani nedostal na shop, u něčeho jsou testy fajn, ale v tomto případě se producent má držet svého kopyta - černého tahouna Hong sha.
Çena: ? Vzorek
Prodejce: Teastarter.cz