Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Základní černý čaj z vietnamské provincie Ha Giang
Red Shan Red Tea z provincie Ha Giang
- Sklizeno v listopadu 2019 v kvalite 1tips a dva lístky
- Sklízeno ze starých stromů na které šplhají lidé z okolních vesnic.
- Materiál je posléze přepraven na motocyklu do továrny
- proces zpracování je pomerně náročný a zahrnuje zavadnutí, předsušení na slunci, pražení, dvojité rolování, oxidaci a trojí sušení.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Aromatické plné vůně s dřevito-ovocným základem, zbytková oxidační stopa, hořko-sladký základ. Tyto čaje už dle vůně ještě sednou, budou sládnout, 1-2 roky se zlepšovat. List je jemně kroucený, převážně nelámané listy, některé i několik cm dlouhé. Barva listu je kovově šedá, hnědavá a zlatavá. Bohaté množství tipsů, cca třetina obsahu. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Překypující ovocnost, sladká základna se svěží čerstvou oxidační stopkou čerňáku v pozadí. Delší napaření nese více nahořklé nuance s tóny holandského kakaa. Pronikavá vábná vůně. |
BARVA NÁLEVU | | Světle červená/tmavě oranžová. Nálev prakticky bez prachu, či zlomků, čistý jiskrný nálev. Vůně nálevu je plná, ovocná se sladkou základnou a v pozadí je lehce cítit nahořklost. |
CHUŤ | | Stabilní sladký základ, ovocné plné složky, jako přezrálé broskve s kapkou li-či. Lehké dřevinky/oxidační složka v pozadí, bez vyrušení plné sladké základny, naopak, lehká zapadlá nahořklost doplňuje plnost a MOHUTNOST tohoto čaje. |
DOCHUŤ | | Po polknutí se rozprostře plejáda chutí po ústech i jazyku. "Ztěžknutí" základny, holandské kakao, lehké dřevinky, náznak muskatelu. Ovocné plné složky se postupně prodírají z pozadí až do popředí, několik minut trvá, než se celek přesune do obdobné kompozice, jako byla v chuti samotné. Mocný a působivý aftertaste. Hřejivý a mírně povzbudivý účinek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | XXX |
//Delším louhováním/dávkou lze proměnit i chuť v těžší kakaovou složku, ale lehce se zde projevuje svíravost, doporučiji zpočátku rychlé prolévání, poté prodlužování doy - jednoznačně je zábavnější vícenálev. Oproti letos testovanému červenému Vietnamu od jiného prodejce, kde se vyskytovala forma zemitosti, připomínající Liu Bao, je tento kus svěží a nesmírně živý.
Prodejce: Teastarter.cz
Cena: 280,-/100g