Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2019 Japan Shincha - Farmers Shincha
První sklizeň typu Aracha
Jemný čaj typu aracha, kdy se list po zpracování netřídí a v čaji tak zůstávají i kousky stonků.
Čaj je skvělý pro popíjení přes celý den, zvláště za horka. Má extra dlouhý citrusový aftertaste.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně listu je hořko-kyselkavá, snoubí se zde umami vůně s tóny citrusu. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Pronikavá, lehce štiplavá, travnato-citrusová vůně, pronikavý tón kůry limetky, lehká umami složka. |
BARVA NÁLEVU | | Sytější žlutavá, pouze jemný kal na dně misky. |
CHUŤ | | Chuť pronikavá, intenzivní, nahořklý základ, výrazná chuť umami, travnato-řasové složky s decentní citrusovou složkou v pozadí. Stavěno na tři nálevy (30s/1min/3min při 3g na 100ml). Chuť prostupující celá ústa, nahořklejší charakter sedne na jazyk a dává velmi mocný požitek, citrusové nuance naproti tomu působí na první polovina jazyka a v celé ploše úst. I přes výraznější hořkost není celek svíravý, není to pro každého, ale to milovníci japonských čajů znají, tento charakter je zcela typický a citrusová nuance celku dodává pestrost a jiskru. Pozdější nálevy mi připomínají kvalitnější kukichu, citrusové složky a ty "stonkové" projevy jsou patrnější. |
DOCHUŤ | | Po polknutí mohutné vzlínání sladkého z krku po polknutí přes doznívající z hořkost na jazyku. Tahle hra je na japoncích nejbáječnější. Lahodná, později v pozadí krémová chuť plná travin, umami a lehkého citrusu. Plejáda výrazných chutí, kdy se žádná nepřehlušuje, naopak, navazují na sebe, doplňují se. Chladivý účinek, velmi povzbudivý efekt. Doba doznívání je dlouhá, min 10 minut, spíše více, prodýchávám umami chuť ještě dlouho po vypití. V pozdějších nálevech (2 a 3) dominuje v primáru citrusová složka, travnatost ustupuje, obzvláště v třetím nálevu i umami podstatně slabší a základ tak prostupují citrusové nuance. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Zlomky listů jasně zelené barvy, poměrně malý obsah stonků. List nemá příliš patrné žilkování ani pilovité okraje. |
430,-/100g
Teastarter.cz