Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Sencha z roku 2019, stále v dobré kondici. Chumushi je označení napařování (asamushi lehké, Fukamushi hluboké, tedy toto je střed - ovšem v podání Shizuoky je přeci jen o něco hlubší).
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, evokuje mi nektarinku (peckovici broskve?!), citrus, květiny a luční traviny, stopová máselná složka v pozadí. Absolutně to není tak hluboké, jako řasovité a těžké fukamushi, ani ta lehká složka asamushi. Fascinující a extra vábivá vůně. Listy poměrně tmavé, sytě zelené, pouze ojediněle je vidět stonek. Listy v podobě jehliček (1cm až 5mm), poměrně velké množství "vloček" - flakes o rozměrech 1-2mm maximálně. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Podstatně travnatější základna oproti stavu za sucha, syté hutné traviny, po chvilce napaření jde list do silně máslové vůně a takřka se srovnává s travinkou. Téměř přepuštěné máslo se svěží tmavou potoční trávou, úchvatná vůně. |
BARVA NÁLEVU | | Zelená s odstíny žlutavé, taková reflexní, jiskrná. Překvapivě ani ne tak moc kalu a prachu v nálevu. |
CHUŤ | | Lehounce slaná stopka s hořko-sladkou základnou, absolutně hladké, euforizující stékání doušku po každém milimetru úst a jazyka. Pokud užíváte čaje, tak pocítíte, jako já teď dokonce husí kůži nad komplexností tohoto prožívání. Naposledy jsem toto zažil nad senchou v Telči. Extra. Co tam je tak úchvatného? Právě že všechno. Zpočátku traviny, jak si převalujete doušek v ústech a prodýcháváte nosem, na patře se linou citrusové složky, vzadu na jazyku těžší nahořklé traviny, střed jazyka nektarinka a podtext je v lehké máselném nádechu. Překypující a plně zaěstnávající chuť. Doušek doslova aktivuje všechny receptory v ústech! |
DOCHUŤ | | Po polknutí se jedná o výbuch travin a máselných složek, po pár sekundách odlehčení na nahořklo-nakyslou složku - peckovice broskve, nektarinka, v druhém nálevu sytější travina a lehká umami, v třětím nálevu zase vystupuje nakyslá citrusová složka. Závěr prakticky vždy lehký ovocno-máselný až krémový se sladkou travnatou texturou. Tím závěrem jsem to shrnul poměrně rychle, ale vězte, že dochuť je samozřejmě jiná, ale srovntelně sytá, výrazná a dlouhá, jako ty nejlepší shengy. TYHLE tóny dokáží vydat jen ty nejlepší kusy, ten stav, ten pocit...velmi ochlazující účinek a enormně povzbudivý efekt. Celkový dojem je na 1*, |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Světle zelený měkký list, místy nějaké stonky, převážně drobný list, ale místy jsou malé mladé špičaté úzké lístky evidentně skvělé kvality. |
Doporučuji 2,5-3 g/100 ml kyusu, 70 °C a 30s/60s/120s/300+s
Cena: 347,-/30g (100g/760,-)
Prodejce: Nagomitea.cz