Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2019 Vietnam Ha Giang Hong Tra - Old and Simple
Jednoduchý sametově hebký červený čaj ze starých divokých čajovníků, s chutí fíků, sušeného ovoce a dřev, v dlouhé dochuti lehce připomínající čaje typu liu bao.
Původ: Tay Con Linh, Ha Giang, Vietnam
Odrůda: Assamica - divoké stromy
Sklizeň: Jaro 2019
Druh podle zpracování: Červený čaj
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Nasládlá vůně listu s dřevito-ovocnými projevy. Lahodné stabilní ovocné složky připomínající sušené plody (fíky). List je poměrně objemný, v celku je přítomných poměrně mnoho stonků (velké klacíky), list je mírně krucený, různé velikosti, ale nejčstěji 1cm+. Barva listu tmavá, šedo-černá, větvičky hnědavé, kolem 3cm. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Okamžitě po nasypání listu do testru se projevují tóny pražených ořechů (lískové) a pečených stonků oolongů (on chi), později se připojují lehce kakaové nuance s dřevitými, nepatrně zemitými prvky. Dřeviny připomínají spíše listnaté stromy. |
BARVA NÁLEVU | | Červená, až do ruda. Pouze malé množství zlomků na dně misky. |
CHUŤ | | Vůně nálevu je dřevitá s nasládlými projevy ovoce. První doušek je sladko-hořký, příjemné lehce štiplavé projevy dřevin, kapka citronových složek, podtext sytý, ovocný, sušené švestky a fíky. I přes nepatrnou štiplavost v jednonálevu je základ hutný a pitelný, při převalování doušku v ústech působí mocné dřeviny na kořenu jazyka a na patře, předek jazyka si užívá ovocných složek. |
DOCHUŤ | | Po polknutí je dřevitost usedlejší, zde chápu přirovnání k Liu bao, které popisuje prodejce - temné, syté dřeviny. Čerstvý černý čaj = stále cítím svěží, šťavnaté prvky mezi dřevinami, jako stopy zbytku oxidace. Doznívání po minutce přechází do sladkých prvků, směřují spíše k fíkum a lehce k povidlu. Vzadu na jazyku jen lehká nahořklost, příjemné a dlouhé doznívání dřevin, které sedají na jazyku stejně, jako Liu Bao. Problesky lískového ořechu na patře. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Červené listy, některé až do černa, tmavší, to pravděpodobně vysvětluje ty hutnější LB projevy v chuti. Místy obrovské jednolisty, mnoho zlomků, tuhé plátky. |
Vícenálev dává sladší projevy, mnohem stabilnější výsledky s komplexnější paletou chutí. V degustační sadě se mi zdá, hodně prvků zaniká/slučuje se do sebe, na druhou stranu, v krátkém prolévání si užijete spíše sladké lehčí prvky, ty složky liu baa jsou cítít především v sytějších nálevech/jednonálevech.
Cena: 160,-/50g
Prodejce: Meetea.cz