Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



  • 2019 Vietnam Ha Giang Hong Tra - Old and Simple

  • Vložil Tomáš Klouda 30.6.2020, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Jednoduchý sametově hebký červený čaj ze starých divokých čajovníků, s chutí fíků, sušeného ovoce a dřev, v dlouhé dochuti lehce připomínající čaje typu liu bao.
    Původ: Tay Con Linh, Ha Giang, Vietnam
    Odrůda: Assamica - divoké stromy
    Sklizeň: Jaro 2019
    Druh podle zpracování: Červený čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Nasládlá vůně listu s dřevito-ovocnými projevy. Lahodné stabilní ovocné složky připomínající sušené plody (fíky). List je poměrně objemný, v celku je přítomných poměrně mnoho stonků (velké klacíky), list je mírně krucený, různé velikosti, ale nejčstěji 1cm+. Barva listu tmavá, šedo-černá, větvičky hnědavé, kolem 3cm.
    NAHŘÁTÝ LIST Okamžitě po nasypání listu do testru se projevují tóny pražených ořechů (lískové) a pečených stonků oolongů (on chi), později se připojují lehce kakaové nuance s dřevitými, nepatrně zemitými prvky. Dřeviny připomínají spíše listnaté stromy.
    BARVA NÁLEVU Červená, až do ruda. Pouze malé množství zlomků na dně misky.
    CHUŤ Vůně nálevu je dřevitá s nasládlými projevy ovoce. První doušek je sladko-hořký, příjemné lehce štiplavé projevy dřevin, kapka citronových složek, podtext sytý, ovocný, sušené švestky a fíky. I přes nepatrnou štiplavost v jednonálevu je základ hutný a pitelný, při převalování doušku v ústech působí mocné dřeviny na kořenu jazyka a na patře, předek jazyka si užívá ovocných složek.
    DOCHUŤ Po polknutí je dřevitost usedlejší, zde chápu přirovnání k Liu bao, které popisuje prodejce - temné, syté dřeviny. Čerstvý černý čaj = stále cítím svěží, šťavnaté prvky mezi dřevinami, jako stopy zbytku oxidace. Doznívání po minutce přechází do sladkých prvků, směřují spíše k fíkum a lehce k povidlu. Vzadu na jazyku jen lehká nahořklost, příjemné a dlouhé doznívání dřevin, které sedají na jazyku stejně, jako Liu Bao. Problesky lískového ořechu na patře.
    VYLOUHOVANÝ LIST Červené listy, některé až do černa, tmavší, to pravděpodobně vysvětluje ty hutnější LB projevy v chuti. Místy obrovské jednolisty, mnoho zlomků, tuhé plátky.

    Vícenálev dává sladší projevy, mnohem stabilnější výsledky s komplexnější paletou chutí. V degustační sadě se mi zdá, hodně prvků zaniká/slučuje se do sebe, na druhou stranu, v krátkém prolévání si užijete spíše sladké lehčí prvky, ty složky liu baa jsou cítít především v sytějších nálevech/jednonálevech.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 160,-/50g

    Prodejce: Meetea.cz