Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Výjimečný čaj ze známé čajové oblasti.
Překvapivě zpracovaný čaj. Z oblasti známe především čaji tmavými a hutnými se v rámci indické čajove renesance vynořují poklady jako je tento. Čaj má stále assamský základ, který je ale v tomto případě rozvinut do něčeho zcela vyjimečného. Čaj je poměrně jemný s neznatelnou trpkostí a chutí připomínající sušené meruňky a švestky.
Suchý list voní dřevito-medovo-ovocnou vůní, silný sladký základ s nahořklým podtextem. Vzhledově jeden z nejobjemnějších assamů, jaký jsem kdy měl, ortodoxní. Velké, dlouhé, mírně kroucené a silné drátky. Barva je tmavá, šedavá, místy do hněda, místy do černa, nazlátlé konce tipsů.
Nahřátý list voní těžkou švestkovou složkou, něco mezi povidly a sušenými přezrálými masitými švestkami. Při delším napaření se přidává med a lehce dřevinky - úchvatná podoba, připomíná marmeládu/povidla.
Vůně nálevu je spíše dřevitá s lehkým ovocným pozadím.
Barva nálevu je jiskrná, karamelová, opravdu zajímavý odstín hnědé/jantarové. Zanedbatelné množství zlomků na dně misky.
Chuť je plná, v základu sladká, dokonce velmi sladká, nicméně není to podoba tipsových sladkůstek, v pozadí hrají hutné tóny assamu se specifickou lehce pryskyřičnou dřevitostí, hraje zde med a úchvatně plné švestky, sušené sladké měkké švestky.
Dochuť sytá, po polknutí lehce nahořklá, tvoří jestě sytější texturu, vzadu na jazyku silný základ dřevin, po zbytku úst hraje ovocná složka povidel/sušených švestek, dřevitost je lehounce svíravá, ale hravá s doznívajícími tóny jehličnanů. Doba dochutě velmi dlouhá, znatelně hřejivý efekt po vypití.
Vylouhovaný list je hnědý, podlouhlé jednolisty, převládají 1-2cm dlouhé, místy větší, v menší míře drobné tipsy.
Cena: 403,-/100g
Prodejce: Teastarter.cz