Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info o čaji Kabusecha:
Kabusecha je článek mezi čaji Sencha a Gyokuro zejména proto, že čaj je stíněn daleko kratší dobu než Gyokuro. Čajovníky jsou těsně před sklizní zastíněny speciálními sítěmi, díky kterým se v listech vytváří více vitaminů a aminokyselin. Čaj je pak více aromatický.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Voní omamnou pronikavou vůní, je to směs květin a travin, přičemž květová vůně připomíná jemné světlé oolongy. Tmavé jehličky různé velikosti, podlouhlé několik centimentrů dlouhé, až po krátké zlomky. Sytě tmavě zelená barva listu, plošky hlaďounké, hezky se lesknou. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Hluboký vonný požitek, velmi znatelné umami, spíše tóny řas, než travin, lehká květinová složka v pozadí. Charakter je slano-hořký. |
BARVA NÁLEVU | | Světlá, spíše žlutavá se zelinkavými odstíny. Jen minimum prachu na dně misky a jediný zlomek. |
CHUŤ | | Stabilní, lahodná, chutná základna. Chladnější voda dodává nálevu na jemnosti, ale ani vyšší teplota tento čaj nezkazí. Je to jemnější uhlazenější forma senchy, umami okamžitě praští do jazyka, ne hrubostí, ale intenzitou. Sladká základna s decentní nahořklostí, vše v dokonalé harmonii. Po chvilce převalování v ústech je patrná v pozadí i příjemná květová složka, která mi připomíná vonokvětku - tzn. oolongovité vytříbené prvky. Chuť prostupuje celá ústa, doslova pokrývá stěny úst. |
DOCHUŤ | | co mě na tomto čajji baví nejvíce - dochuť - po polknutí naprosto hladký přechod, bez stopy svíravosti, ale s extrémní plností umami a květin. Náznak travinek, ale žádné hrubé, nebo dominantní až řezavé prvky. Dochuť doslova nutí s produkci slin, jakoby nálev stále stékal v ústech. Později jde celkový charakter do smetanového pozadí s květinkami a pozůstatkem umami v základu. Dlouhé a velejemné doznívání. Není co vytknout, praktický a překypující lahdný čaj. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tenké menší sytě zelené plátky listů, vesměs nelámané, nebo minimálně lámané listy. Výrazné žilkování, křehká struktura listu. |
Vícenálev stavím 4g na 100ml a příprava na 3 nálevy. Teplota vody 80°C. Všechny 3 mají své kouzlo, je to v podstatě nezničitelný čaj, což je u japonských kousků poměrně vzácné, většina bývá citlivější na přípravu. U tohoto čaje převládají stále jemné a vytříbené chutě, samozřejmě druhý a třetí nálev bude nejvýraznější (stavěno dle čajovny Kašmír - první nálev krátká doba louhování pro nálev plný antioxidantů, druhý nálev středně dlouhá doba louhování pro největší obsah kofeinu a poslední dlouhé louhování pro obsah tříslovin. V každém náleu se projevuje čaj v jiném světle :-) ). Čtvrtý dlouho louhovaný dá lehký světlý nálev.
Cena: ?
Prodejce: Teastarter.cz