Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2019 Japan Sencha Fukamushi
Most harvested tea leaves are steamed for thirty seconds. This is the usual traditional Uji/Kyoto style. However one variety, 'Fukamushi' Sencha, is steamed for forty-five to sixty seconds.
'Fukamushi' means 'to steam heavily', and the tea leaves appearance is crumbled or broken apart into smaller pieces. Therefore 'Fukamushi' Sencha is more easily extracted than other teas, so it takes less time to brew a strong and flavorful cup of tea. It produces a light green color, unlike Basic Sencha's light yellow color. Also 'Fukamushi' Sencha has a more mellow taste than Basic Sencha.
'Fukamushi' Sencha is also suitable for Iced Sencha because it's quickly and easily extracted in hot or cold water and always makes a flavorful cup of tea.
And the nutritious constituent of tea leaves are easily extracted into cups.
Sencha Fukamushi is brewed in a shorter time than standard steamed Sencha (finished in the traditional Uji/Kyoto style). For a really tasty cup of tea, brew Sencha Fukamushi for 40 to 45 seconds. If you brew for longer time, unfortunately you feel a little bitter taste
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Nejdrobnější japonský čaj, který tu ve vzorcích mám. Mnoho zlomků, jehličkovité listy maximálně do 1 cm, nejčastěji zlomky a listy okolo 4-5mm. Barva sytě tmavě zelená. Vůně vydatná, svěží, travnatá, nahořklé vůně s špetkou slané. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Nahořklý základ se sladkým podtextem, plná travnatá typická složka, svěží základ s hutným tělem. |
BARVA NÁLEVU | | Žluto-zelenkavá, poměrně světlá, při přípravě v degustační sadě projde mnoho zlomků a pachu (v kyusu jemné sítko zadrží většinu, v misce je pak jen kal) |
CHUŤ | | Svěží, decentní travnatost, základ nahořklý s lehce nakyslou složkou. Náznak limetky, mořské soli, dominuje travnatá chuť s lehkou stopou mořských řas. |
DOCHUŤ | | Po polknutí výraznější složky mořských řas na patře, na stěnách úst limetka, vzadu na jazyku a v krku travnaté nahořklé složky. Lehký nálev s osvěžujícím účinkem. Značně ochlazující efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Křehké drobné lístky/zlomky tvoří "blátíčko, sytě zelenou měkkou hmotu. |
//při přípravě v kyusu na tři nálevy vše dobře stavěné, pitelné. První lehký, druhý vydatný, třetí lehce svíravý.
www.hibiki-an.com/
US$21.00 / 100g