Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce:
Talawakelle estate, provincie Uva
Jemně štiplavý chuťový profil s třešňovým pozadím
sběr červenec 2019
1200 m.n.m.
Suchý list voní usedejší dřevito-ořechovou složkou, pouze lehká ovocná stopka. List je velmi drobný, zatím asi nejmenší z řady Eliya, sekané tenké plátky o pár milimetrech. Barevně pestrý list, převládá hnědá a šedá, ovšem jsou zde i naoranžovělé a nazelenalé plátky listů.
Nahřátý list voní lehce štiplavě s pronikavou kořeněno-dřevitou složkou. Při delším napaření lehce pryskyřičné tóny.
Vůně nálevu kořeněno-dřevitá s nasládlým charakterem a třešňovým odérem v pozadí.
Barva nálevu oranžová, drobné zlomky a prach na dně misky.
nepatrně svíravá, kořeněno - ovocný charakter s dřevitým pozadím. Sladký základ, lehounce pryskyřičný štiplavý tón s dotekem třešně a jehličnatými dřevinami v pozadí. Kompozicice je pitelná, příjemná, ale postrádám tu plnost z ostatních čajů firmy.
Dochuť je po polknutí doušku jemnější, dřevito-ovocné vybalancované tóny. Délka dochutě není příliš dlouhá, max 3 min, kratší působení. V dochuti je cítit vedle dřevitých tónů náznak ovocnosti, menší výraznost pryskyřičných prvků. Lehce hřejivý efekt. Vzadu na jazyku těžší lehce svíravá dřevitá složka.
Prodejce: www.eliya.cz