Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2018 Šrí Lanka Nuwara Eliya Inverness Estate High Grown OP
Info od prodejce:
Single Estate High Grown Orange Pekoe je prvotřídní cejlonský celolistý typ čaje. Původem z Inverness Estate, provincie Nuwara Eliya, nadmořská výška 1900 metrů.
Suchý list voní sladce, ovocně, svěže, lehce do kořeníčka, je znát čerstvá sklizeň, intenzivní, pronikavý dojem ihned po otevření sáčku. List plně oxidován, tmavá černo-šedá barva listu, pouze místy náznaky hnědavé. V obsahu nejsou vidět žádné stonky, celek tvoří list jeden jako druhý, třída OP sedí trefně, ale i v opéčku můžou být příměsky a toto je čisté, precizní. Velikost listu 5-8mm převládá, klasická sekaná třída OP.
Chuť: 3,5/ 5
Dochuť: 4 / 5
Cena: 4 / 5
Originalita: 3 / 5
Praktičnost: 3,5 / 5
Osobní popisek: Příprava v degustační sadě (100ml, 2,5g, 3min louh.)
Nahřátý list: aromatické plné vonné prvky, hutný základ plný sladého - ovoce, med, v pozadí koření a dřeviny. Jemný medový podtón při delším napaření.
Vůně: je sladší, neprostupují celkem tak štiplavé a těžší prvky, uhlazený celek plný ovoce a lehce vystupují dřevinky.
Barva: oranžová jiskrná světlejší barva. Poměrně malé množství zlomků na dně misky.
Chuť: je stabilní, kulatá a přitom plná, sladký základ, jen decentní lehký nahořklý podtext doplňující texturu a pestrost čaje. Absolutně vyvážený čaj, průběh chutě je příjemná ovocná s lehounkým stopovým medovým tónem, dominují přezrálé ovocené příjemné plody (citrus - pomeranč, kdoule přezrálá), lehce pryskyřičné složky dřevinek. Jemný a pestrý čaj.
Dochuť: po polknutí je cítit širší působení prvků, pronikají zde více dřevinky - pryškyřičná složka, více se projevují sladší nuance medu, ovoce na jedné vlně. Absolutně vyvážený celek, bez svíravosti. Mezi černým čaje, který jsem měl (Adam´s peak, Uva OP...) a podobné hojně prodáváné čerňáky bez uvedení sběru - tento značně vyčnívá - bez nadsázky - čpí z toho síla aktuálního sběru a tato složka je nenahraditelná!
//Jednonálevová příprava: 250ml/3g listu, 5-8min louhování. Lehce svíravý podtext, ale syté, svěží a plné tělo, dlouhá dochuť s větším důrazem na dřevinky, lehce zapadají ovocné prvky.
//Vícenálevová příprava: 100ml/5g - proléváno vroucí vodou - vzestupná doba louhování, začínáme na 30s. 5 plnohodnotných nálevů, precizní nuance ovoce a dřevin, bez svíravosti, plné a dlouhotrvající požitky! Mám tento způsob nejradši, škoda nevyužít čerstvost a kvalitu tohoto čaje.
Vylouhovaný list hnědavé barvy, sekané kousky s pilovitými okraji, tužší struktura listů.
Cena: 120-130,-/80g
Prodejce: www.eliya.cz