Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2018 Šrí Lanka Nuwara Eliya Inverness Estate High Grown OP
Info od prodejce:
Single Estate High Grown Orange Pekoe je prvotřídní cejlonský celolistý typ čaje. Původem z Inverness Estate, provincie Nuwara Eliya, nadmořská výška 1900 metrů.
![nadobi](images/ostatni/list.gif)
Suchý list voní sladce, ovocně, svěže, lehce do kořeníčka, je znát čerstvá sklizeň, intenzivní, pronikavý dojem ihned po otevření sáčku. List plně oxidován, tmavá černo-šedá barva listu, pouze místy náznaky hnědavé. V obsahu nejsou vidět žádné stonky, celek tvoří list jeden jako druhý, třída OP sedí trefně, ale i v opéčku můžou být příměsky a toto je čisté, precizní. Velikost listu 5-8mm převládá, klasická sekaná třída OP.
Chuť: 3,5/ 5
Dochuť: 4 / 5
Cena: 4 / 5
Originalita: 3 / 5
Praktičnost: 3,5 / 5
![nadobi](images/ostatni/priprava.gif)
Osobní popisek: Příprava v degustační sadě (100ml, 2,5g, 3min louh.)
Nahřátý list: aromatické plné vonné prvky, hutný základ plný sladého - ovoce, med, v pozadí koření a dřeviny. Jemný medový podtón při delším napaření.
Vůně: je sladší, neprostupují celkem tak štiplavé a těžší prvky, uhlazený celek plný ovoce a lehce vystupují dřevinky.
Barva: oranžová jiskrná světlejší barva. Poměrně malé množství zlomků na dně misky.
Chuť: je stabilní, kulatá a přitom plná, sladký základ, jen decentní lehký nahořklý podtext doplňující texturu a pestrost čaje. Absolutně vyvážený čaj, průběh chutě je příjemná ovocná s lehounkým stopovým medovým tónem, dominují přezrálé ovocené příjemné plody (citrus - pomeranč, kdoule přezrálá), lehce pryskyřičné složky dřevinek. Jemný a pestrý čaj.
Dochuť: po polknutí je cítit širší působení prvků, pronikají zde více dřevinky - pryškyřičná složka, více se projevují sladší nuance medu, ovoce na jedné vlně. Absolutně vyvážený celek, bez svíravosti. Mezi černým čaje, který jsem měl (Adam´s peak, Uva OP...) a podobné hojně prodáváné čerňáky bez uvedení sběru - tento značně vyčnívá - bez nadsázky - čpí z toho síla aktuálního sběru a tato složka je nenahraditelná!
//Jednonálevová příprava: 250ml/3g listu, 5-8min louhování. Lehce svíravý podtext, ale syté, svěží a plné tělo, dlouhá dochuť s větším důrazem na dřevinky, lehce zapadají ovocné prvky.
//Vícenálevová příprava: 100ml/5g - proléváno vroucí vodou - vzestupná doba louhování, začínáme na 30s. 5 plnohodnotných nálevů, precizní nuance ovoce a dřevin, bez svíravosti, plné a dlouhotrvající požitky! Mám tento způsob nejradši, škoda nevyužít čerstvost a kvalitu tohoto čaje.
Vylouhovaný list hnědavé barvy, sekané kousky s pilovitými okraji, tužší struktura listů.
![nadobi](images/ostatni/kosik.gif)
Cena: 120-130,-/80g
Prodejce: www.eliya.cz