Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



  • 2018 Japan Aged Sencha Midori

  • Vložil Tomáš Klouda 30.4.2020, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Poměrně značné množství větších větviček, drobné jehličky a zlomky listů. Žlutavé větvičky, tmavě zelený list. Vůně listu je sytá, travnato-ovocná, hutné, "šťavnaté" travnaté prvky, lehká vonná nuance nezralého plodu broskve.
    NAHŘÁTÝ LIST Omamná umami vůně, těžké tóny mořské řasy a sytých vodních travin, hořko-sladký charakter.
    BARVA NÁLEVU Kalná, spíše žlutavá barva nálevu s odstíny zelené.
    CHUŤ Výrazná travnatá základna, lehounké umami, ovocná složka, jako ochmýřená slupka broskve, lehký podtón mořské řasy. Báječný kontrast hořké a sladké - obě chutě výrazné, ale v naprostém souladu, bez stopy svíravosti, či nestability! Lehounce nakyslá složka (pravděpodobně díky stonkům)s tóny ovoce.
    DOCHUŤ Sytý dojezd, zpočátku více hořký, jak sladkost v pozadí, ale okamžitě - jak je to pro japonské čaje typické - stoupají z hrdla k jazyku sladké lahodné nuance podobné nektaru, rose. Hmatatelně stékající travinky, umami a po stěnách úst lehké ovoce. Jen stopy umami, pestrost je báječná, nic přehnaně těžkého, ani naopak přepečlivě lehkého. Toto je sencha dle mého gusta, přebíjející i sytou Fukamushi.
    VYLOUHOVANÝ LIST Světle zelené tuhé stonky (velké množství), sytější svěží zelený list, poměrně lámaný, křehký.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje