Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2018 Kenya Imenti OP1
Info od prodejce:
Imenti OP1 - novinka z Keni. Pěkně za čerstva (listopad 2018).
Suchý list voní sladkou medovou složkou s kořeněným pozadím. Šedo-černá barva listu, velmi zřídka hnědavá. Delší, jen mírně kroucené, drátky o velikosti 1-2 cm, velmi málo drobnějších zlomků, precizní zpracování.
Chuť: 3 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 3,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: ? / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 3,5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 4,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: Degustační sada 100ml, 2,5g listu, vroucí voda, 3 min louhování.
Nahřátý list: hluboká vůně plná medu, začátek napaření mi připadal kakaový, ale právě pro toto mám Imenti rád - ta medovost v relativně obyčejném čaji - žádné zlaté jehly a taková hladká plná složka. Jemné, decentní kořeněné složky v pozadí.
Vůně: příjemná nasládlá s decentním kořením, dominuje med s lehkým pryskyřičným podtextem.
Barva: Krásná tmavší, do karamelova. V mice mám jeden jediný zlomeček listu. Čistý jiskrný nálev.
Chuť: plná hutná chuť - start nahořklý se sladkou medovou explozí. Překypující a sladký charakter až z něho trnou zuby. Medovost je neuvěřitelně výrazná, v pozadí cítím karamel, pryskyřici jehličnanů a lehké koření. Oproti Mitchi, Meru, či Itumbe je tento nejstabilnější a není tak "černý", enormní medovost zjemňuje celek a působí hladkým uklidňujícím dojmem.
Dochuť: Po polknutí prostoupí celá ústa cukerný nádech, až z toho trnou zuby, sladký karamelovo-medový základ, pouze lehké pryskiřičné složky, koření minimální. Náznak sladu. Hořko-sladké chutě - samozřejmě sladkost dominuje - stimulují celý jazyk, stěny i patro úst. Dochuť trvá max k desíti minutám, není z nejdelších, ale o to jemněji v závěru působí - medově, konejšivě, k popíjení ráno i večer. Výrazně hřejivý účinek, mírně povzbudivý efekt.
//jako čerstvý kus mi příliš nesedl, kvůli příliš patrné oxidační stopě, tyto keňské tmavé skvosty jsou nejlepší začít ochutnávat měsíc dva po sběru, ideální kondici mají po 1/2-1roce.
Vylouhovaný list je hnědavý, pevné, tuhé listy, poměrně velké množství stonků.
Cena: ? zakoupeno v sérii více keňských čajů.
Prodejce: Sičaj.cz