Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2018 Hojicha Katsuragi
Info od prodejce:
Info z letáčku, viz foto. Kousek z Uji. Poprosil jsem váženého Svena, aby mi pomohl s názvem této excelentní Hojichy. Tak alespoň víme, co pijeme, je to poklad! :-)
Suchý list voní pronikavě, je to sloučenina koření, praženého makadamu, dotek šalvěje, lehký "zelený" podtón, pražené decentní vůně, náznak "chlebovitosti". Barva listu je žlutavo-hnědo-zelená, převažuje světlá hnědavá. List je poměrem stonků a listu - stonků je cca 30%, listy lámané, větších rozměrů - bancha pravděpodobně.
Chuť: 4,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 4 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: 4 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 4 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 3,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: Shiboridashi 80ml, 4g listu, vroucí voda, 5 nálevů, start na 20s a prodlužuji postupně čas.
Nahřátý list: mocná kořeněná složka, není to chlebovost, není to pražená přepálená vůně, je to těžší královská dřevito-kořeněná základová složka s bylinnou stopou v pozadí, nuance ořechůů, komplexní působení. Po delším napaření lehké nuance po opražených obilninách, stopy suchých bukvic, štiplavá skořicová vonná esence!
Vůně: vůně ři slévání prostupuje celý prostor okolo, náznak pískavice, skořicové nuance, dřevité ušlechtilé-exotické tóny, stopa bylinných světlejších tónů v pozadí. Není to usedlá přepražená vůně, mrtvý odevzdaný list. Od počátku tento kus dýchá životem!
Barva: tmavší zlatavá až světlejší hnědavá. Pouze malé množství prachu na dně misky.
Chuť: rozprostřená vybalancovaná chuť. Mírnější pražení je náchylnější na přelouhování, k svíravosti a rybince, lze jej udělat svíravější, když ale vychytáte svůj postup, odměnou budou nekončící požitky. První doušek je těžký, na jazyku hraje doslova desítky chutí. Pražený nahořklý základ, dřevito-bylinný charakter, koření (pískavice, muškát ořech, skořice), dotek kakaových bobů, jen lehký problesk bylinných podtextů. Celek působí hutně, sedne a jako jednotný komplex působí až ke kávovinám s osvěžujícícm živým nádechem právě koření. Při delším převalování lze cítit nuance melty.
Dochuť: po polknutí je cítit pozůstatky zeleného čaje, skoro až dan congovské projevy, pražené složky, koření, dřevinky. Extrémně dlouhý požitek po vypití, po více než desíti minutách se celek odlehčuje a dává lehce chlebové prvky s dřevinkou a kořením (zde až k hřebíčku, lehce štiplavé ve spojení s hutnou praženou obilninou). První dojem po polknutí je uhrančivý, ty překvapivě podobné prvky s Fénixem naprosto překvapí, prvky pražené pohanky. Celkový požitek je skvělý, mimo náchylnost k svíravosti, hořkosti nemám výhrad. Lehce hřejivý účinek, jen mírně povzbudivý efekt.
Vylouhovaný list tužší, zlomky hnědavé barvy, místy do tmavě zelené.
Cena: 500 yenů / 100g
Prodejce: ? dar ze služební cesty v Japonsku od kamaráda