Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2018 Gyokuro Saemidori Kirishima

  • Vložil Tomáš Klouda 11.11.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Výtečné Gyokuro z organických zahrad horské oblasti Kirishima. Gyokuro bylo vyráběno s nejvyšší pečlivostí na objednávku a můžeme říci, že se jedná o nejlepší Gyokuro vyrobené z lístků z organických zahrad, které jsme kdy měli v nabídce. Krásný vzhled, plná chuť umami, sladkost, jemný mlečný až smetanový tón v dochuti. Balení po 50 g.
    Oblast: oblast Makizono, prefektura Kagoshima, Japonsko
    Kultivar: Saemidori
    Sklizeň: první týden v květnu 2018
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní jemně smetanově hladkou travnatou, vegetální složkou, doslova pohlazení již při otevření sáčku, intenzita je nevýslovně vyšší, než např čerstvě posekaná tráva. Už z vůně je cítit umami hořko-sladká typická složka pro japonské čaje. Barva tmavě zelená, pouze místy lehce světlejší. Precizní úzké, středně dlouhé jehličky, kolem pár mm až 1cm.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 4,5 / 5

    Dochuť: 4 / 5

    Cena: 3 / 5

    Originalita: 5 / 5

    Praktičnost: 3 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Příprava v Shiboridashi 70ml, 75°C, počet nálevů max 5.
    Nahřátý list výrazně travnatý, výrazné umami, ale přeci jen hladké pozadí, oproti senche je poznat jen v silnější textuře vůně, sytějšímu základu. Barva nálevu světlounká zeleno-žlutavá, pouze drobný zelinkavý kal na dně misky. Vůně nálevu Je slaná s nahořklou stopkou, vůně možské soli s travinkami a svěží vegetální texturou.
    Chuť je svěží, kulatá, specifická pro dobré japonce. Základ je sladko-nahořklý, výrazné syté vegetální složky, nepřepísknuté travinky, dominuje spíše sladká, v pozadí náznak slané chutě. V závěru chutě výrazné umami vzadu na jazyku s jemnou nahořklostí, absolutně kulatý celek, jemné smetanové nuance. Travnaté nuance jako utrhnutá sytá travina a rozemnutá v prstech, příjemný osvěžující charakter.
    Dochuť Po polknutí lehce nahořklá složka, která začne velmi brzy přecházet do sladka, po polknutí dominuje vegetální travnatá složka, naprosto sytá překypující energická nasládlá složka, po minutce přechází do jemnějších a rozšířenější roviny, kde k sobě pouští smetanu, nezralé obilné klasy, umami je cítit pouze chvilku a poté se vytrácí v jemnějších vrstvách dochutě. Doba dozvuku je přes deset minut, u prních dvou nálevů dosahuje cca 20 minut, poté pozvolna slábne. Abslutně hladký a zajímavý charakter, místy mi připomínají nuance kopretiny/sedmikrásy, příjemná a podstatně více osvěžující kousek oproti základním třídám senchy, o čínských napodbeninách ani nemluvě, to je zcela jiná liga. I kdyby si toto měl čloěk dopřát jen jednou ročně na letní osvěžení, sice stále vidí vyšší cenu, ale říkám ano, ano, ANO!
    Cena je vyšší, ovšem v porovnání s ostatními prodejci není nijak přemrštěná a vzhledem ke kvalitě - odpovídající - lehce nadprůměrné hodnocení. Originalita - jedna z nejdražších sort japonských čajů - Gyokuro - samo o sobě to má jedinečnost, plus kyž přidáme zmíněné chutě a efekt, nádherné balení - rozhodně plný počet bodů. Praktičnost je hodnocena níže, jelikož je zde již opravdu nutností znát a postupovat dle určitých pravidel, jak dávkování, tak teplota vody a louhování mají zásadní vliv na výsledný nálev. Mírně nadprůměrně hodnotím přípravu za studena, kdy stačí list (opět nepřemrštěnou, le dostatečnou dávku) jen zasypat ledem a vnikne lahodný výsledek, jinak bych ale Gyokuro začátečníkovi nedoporučil. nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je křehoučký, sytě zelený, krásné pravidelné lístky, jeden jako druhý, prestižní podoba gyokura.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 410.00 Kč / 50g

    Prodejce: Obchodcajem.net