Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2018 Šrí Lanka Dimbula Monkey Frost
Info od prodejce:
Monkey Frost - Ceylon Specialty Tea - Handrolled.
Ručně zpracovaný černý čaj z oblasti Horton Plains, jednoho z nejkrásnějších národních parků na světě, brázdící region Dimbula.
Listopad 2018
1372 m.n.m., Dimbula region.
Suchý list voní kořením a ušlechtilými dřevinami se stopkou ovoce, částečně vegetální podtext ze stále extrémně čerstvé sklizně. List je obromně objemný, převažují jednolisty, pouze mírně srolované dovnitř a mírně kroucené - náchylný list na polámání a přesto top podoba. Barva listu je hnědo-rudo-šedá, místy stříbřité listy tipů.
Chuť: 4,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: ? / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 4,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: Degustační sada 100ml, 2,5g listu, vroucí voda, 3 min louhování.
Nahřátý list: intenzivní ovocná vůně po liči a broskvi, borovicové kůře, peckovici hroznů a po skořici.
Vůně: sladko-kořeněná, pouze lehounká nahořklost. Ovocnost je trochu jiného ražení, kořeněné nuance exotických plodů, nejvíce bych to spojil s mangem a papájou, ale není to přesné, je to unikátní ovoce, souhra ovoce a koření. V potextu hraje lehounká dřevitost, málo výrazná, přítomnost skořice a náznak muškátového oříšku.
Barva: tmavší, ani zlatavá, ani hnědá, taková oranžová. Minimum zlomků na dně misky.
Chuť: plná, překypující, omamná důmyslná ovocná chuť. Celek je sladký s výraznou kořeněnou chutí, podtext jemně nahořklý. komplex ovoce zahrnuje hned několik kusů, nejvíce se projevuje papája s dominantní kořeněnou složkou, v těsném sledu mango a náznakem kaki. Dřevinky v pozadí cítit jsou nepatrně, žádná pryskyřice, nebo hrubé tóny, dodává celku plnost, pestrost, zde již nelze tvrdit o jaký konkrétní druh se jedná, ale charakterem mi přijde spíše jehličnan, nebo ušlechtilá dřevina. Příjemné doteky skořice a muškát. oříšku. I když je to překypující celek, i když jsou zde živé tóny kření, celek k sobě ladí, intenzita a průbojnost prvků je obrovská a i přes to má v sobě tento čaj něco z divokosti, jako nespoutané zvíře s nevyčerpatelnou kapacitou chuťových možností.
Dochuť: po polknutí je cítit lehce pepřová složka s ovocným slladkým základem (papája), složky slupky broskve, nuance plodů kaktusů! Nesmírně pestrý celek! Dlouhé doznívání, kdy se později promítá na stěnách úst meruňková kořeněné složka. Hraje si zde balanc hořké-sladké-kořeněné, jen nepatrná svíravost, po každém doušku a sklouznutí v krku je dochuť oživená a dodává pravosti k ovoci. Lehké problesky dřevin, doteky skořice a zde poměrně výrazný muškát. ořech, ale ovoce vše pohlcuje, ponoří celá ústa v nekonečnou euforii. Tohle je čaj, který mě za poslední měsíce opravdu odzbrojil, hledal jsem něco nového, naplňujícího a je to zde. Pokud bych si měl vybrat top oblíbence za zimu a jaro, co jsem popíjel, byl by to tento kus - jednoznačně předčí většinu ceylonských čajů, které jsem v posledním roce měl. Značně hřejivý efekt, povzbudivý účinek.
//vícenálev je dokonalý, lze si vychutnat nálevy s rozloženými prvky, je to plný požitek s pestrou a nevšední paletou chutí. Ta věrohodnost opravdového ovoce, čerstvost čaje - bere to dech. Výdrž je až k šestému nálevu (2,5-3g shibo 80ml), poté mírný spád, ale 3-4 nálevy lze ještě dostat.
Vylouhovaný list je zeleno-hnědavý, málo výrazné pilovité okraje, podlouhlý list a co mě překvapilo - poměrně křehká struktura listu.
Cena: ? dar
Prodejce: www.eliya.cz