Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



2018 Dian Hong Black Pagoda


Vložil Tomáš Klouda 10.12.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Kompletní specifikace:
Okres Feng Qing, prefektura Lincang, provincie Yunnan, Čína
Dian Hong Black Pagoda - speciální ručně vázaný čaj z čínské provincie Yunnan, který je v angličtině známí jako Black Tower nebo v čínštině Bao Ta. Jméno tohoto čaje odkazuje na jedinečný tvar věže, kterého se dosahuje před sušením tím, že se tvarují svázané listy do kuželu. Výběrové listy použité pro tento čaj produkují jemný a hladký nápoj s velkou škálou lehkých chutí. Tato šarže pochází z dubna 2018.
Tato pagoda Dian Hong Black byla před sušením svázána do kuželu. Po zaschnutí listů si tento tvar zachová, ale jakmile ji ponoříte do vody, listy se otevřou a vytvoří květ. Pagoda Dian Hong Black, kterou jsme vybrali, je vázaná ručně, ale na rozdíl od mnoha jiných kvetoucích čajů, jsou čajové listy použité k výrobě tohoto čaje velmi kvalitní a vytvoří šálek čaje s fantastickou chutí.
Když zalijete tento čaj, věž se otevře do květu a vytvoří jantarovou tekutinu s krásnou slanou a květinovou vůní. Chuť je výtečná. Je jemná, vyvážená a není trpká a je uklidňující. Ucítíte lehkou, slanou chuť s tóny ovoce a kakaa. Osvěžující je i jeho pikantní chuť. Díky všem těmto vlastnostem je tento čaj dokonalý sám o sobě, ale lze pít i jako doplněk k lehce ochuceným jídlům.
Průvodce přípravou nápoje: 1 Pagoda ve 250 ml vody o teplotě 90 ° C po dobu 3-4 minut. Může se zalévat vícekrát podle vaší chuti. Nejlépe se pije bez mléka i cukru.
caje
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Zlatavo-černé dlouhé listy, rovné pravidelné listy svázané do podoby kužele/pagody. Vůně je pronikavá, kakaovo-medová s lehce dřevitým pryskyřičným podtextem. Intenzita vůně je překvapující, plná. Výhradně nepoškozené dlouhé ochmýřené listy složené z tipsů.
NAHŘÁTÝ LIST Zpočátku ovocné sladké nuance, při delším napaření výrazné kakaové prvky se stopou medu.
BARVA NÁLEVU Pagodka v podstatě ihned při zalévání vydává zlatavý nálev. V degustační sadě jsem použil kratší dobu louhování, než je standardem, protože svázaná dávka je větší. Po minutce louhování je barva tmavší, hnědavo-oranžová. V celku pouze malé množství zlomků na dně misky.
CHUŤ Dominující sladká složka, výrazná, ale jemná nahořklost po kakau vzadu na jazyku. Střídající se výraznosti med/ovoce v primáru, jen lehké doteky kakaa, pouze stopově pryskyřice/dřeviny - jehličnany. Pestrá a zároveň jemná základna, svíravost jen nepatrná, stabilní celek. Chuťově mi sedí více, než "ostřejší" čerstvé listové sběry, podle mého názoru je nyní tento černý čaj v nejlepší kondici. Není určen k archivaci, proto je cukerná podoba prvků nyní v top stavu, jaký z čaje můžeme dostat.
DOCHUŤ Po polknutí bleskový přechod na překypující nahořklé kakaové boby, pomalé odlehčení a doslova cukerné prvky ovoce a medu, syté kandované ovoce, lehounce štiplavé problesky pryskyřičných složek jehličnanů - modřín/tis. Dozvuk je dlouhý, příjemný, čím dál více cukerné složky - až zuby téměř trnou - pestrý a zároveň vybalancovaný celek. Doba doznívání dlouhá, hřejivý účinek, mírně povzbudivý efekt.
VYLOUHOVANÝ LIST Po prvním nálevu již částečné rozvinutí "květu", krásné vystupující špičky tipsů. Krásné tuhé dlouhé listy, dominují tipsy, ale jsou přítomny i klasické listy, podlouhlá stavba listu, tmavě hnědá barva, precizně oxidované listy. Místy se při prolévání nějaký list ze svázaného celku uvolní, ale samozřejmě neprojde do misky, je na to moc veliký, celolistý, nelámaný. Vzhledově skvělé, precizně zpracované.

caje
caje
caje
caje
caje
caje
Ve vícenálevu je znát, že "šťavnatost" a oxidační prvky čerstvé sklizně jsou již pryč, čaj je uleželý, kulatý, dá se připravit vydatný nálev, překypující s cukerným základem, ale i jemný, s procítěnou kakaovou složkou vzadu na jazyku. Vícenálev stavím na nálevů ve skleněném gaiwanu. První je lehký, sladký ovocný s dotekem kakaa. Druhý je pryskyřičný s medem a ovocem a kořením. Třetí je primárně kakaový bob s doteky medu, doslova cukerné plné prvky, čtvrtý nálev jestě pestrého základu - ovocný s nádechem dřevin, pátý jemný ovocný s dřevinkou/jehličím a usedlou skořicí. Vizuálně efektní a chuťově plné a zábavné.
caje
caje
caje
caje
caje
Cena: 195 Kč /50g

Prodejce: Vypij.cz