Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Yanagi Bancha Kagoshima

  • Vložil Tomáš Klouda 25.11.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Velmi dobrý čaj Bancha. Kvalitní lístky z první sklizně byly pečlivě vytříděny při zpracování čaje Sencha. Čaj má světlezelenou až nažloutlou barvu nálevu s lehkým aroma a výraznější chutí, ve které se objevují tóny mořské řasy. Je vhodný na celodenní popíjení a díky nízkému obsahu kofeinu se hodí i na večerní pití. V Japonsku jsou tyto čaje servírovány také k jídlu nebo jsou důležitou součástí pokrmu Očazuke, kdy se uvařená rýže zalije právě tímto druhem čaje, ochutí se švestičkou Umeboši, nakládanou zeleninou nebo mořskou řasou. Cena za 50g.
    Na běžnou přípravu tohoto čaje doporučujeme použít 5g čaje na 2 dcl vody o teplotě 85-90°C a louhovat 2 minuty. Tento čaj snese více zalití.
    Doba sklizně: Ichibancha(jaro) 2017
    Kultivar: Yabukita
    Oblast: Kagoshima, Japonsko
    nadobi
    nadobi
    Suchý list zelený, kontrast dvou odstíná, tmavší nedovinuté jehličk a zploštělé kousky světlejší barvy. Výrazné žilkování na listech. Vůně sytější travnatá, hrubší s lehkým nasládlým pozadím. Mix zlomků, kousků a širších volněji zpracovaných jehliček.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 2 / 5

    Dochuť: 1,5 / 5

    Cena: 4 / 5

    Originalita: 2 / 5

    Praktičnost: 2,5 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Příprava v testru + kysusu 100ml, 3,5g listu, 80°C horká voda, celkem 4-5 nálevů.
    Nahřátý list voní travnato - vegetální složkou, velmi výrazné prvky umami s mořskou řasou, syté těžší vonné nuance. Barva nálevu světle zelinkavá, jemný prach a zlomky na dně misky. Vůně nálevu v pozadí nahořklá, v popředí lehounce nasládlá, dominuje travinka a těžší složky mořských řas.
    Chuť je jemná, kulatá, ale ani ne ohromující, nebo pestrá, skoro bych řekl, že do jisté míry prázdná. Velmi jemné tóny travin, v pozadí mořská řasa, místy nasládlé tóny připomínající marcipán. Základní charakter je sladký, pouze lehká nahořklost v pozadí, ale zcela minimální. Příprava v kyusu dává základu alespoň záladní charakter, základní zmíněné prvky jsou na úrovni a výraznější. Mořské řasy jsou vcelku zajímavé, ale obsah je poměrně omezený.
    Dochuť poměrně svěží, ale značně umírněná, intenzita není vůbec vysoko, je to jemné večerní pití, bez síly, bez hrubosti, bez pestrého základu. Omezené nuance a poměrně rychlý spád - kolem 5-6 minut, středně dlouhá doba doznívání jemných složek. Dochuť je sladká, jemná v závěru již dosti prázdná. Přípravou v kyusu se podtrhnou základní složky, dochuť však zůstává středně dlouhá, poměrně ordinérní.
    Cena je nízká, ovšem v poměru chuť/loňský sběr jsem stejně lehce zklamán. Originalita - očekávatelné složky, poměrně specifické nuance pro japonsku banchu, ale není to nic úchvatného, po čem by se stýskalo. Praktičnost je na středu - i zchladlou vodou se dá list zalévat, popř na studeno, vyšší telota vody nálev jen povzbudí, čištění bez obtíží, ale zlomky a drobnější stav není ideal.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 115.00 Kč / 50g

    Prodejce: Obchodcajem.net