Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 China Wu Yi Shui Xian spring

  • Vložil Tomáš Klouda 14.6.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Wu Yi Shui Xian (Wu I Šuej Sien), neboli “Vodní víla”. Yan Cha (Jen-čcha) útesový oolong z pohoří Wu Yi (Wu I). Přestože tento český název není přesným překladem, je u nás nejrozšířenější. Zjara sklizené lístky různých velikostí, minimální množství zlomků, nicméně list je jednotného vzhledu, mírně pokroucený, jak je u Wu Yi zvykem. Silněji pečený v elektrické peci, čímž je cena oproti tradičně zpracovaným čajům podstatně nižší, přestože kvalita lístků zůstává stále na dobré úrovni. Suchý list voní typickou vůní silněji pečených čajů s náznaky čokolády, ořechů a květin. Nálev jasné hnědo oranžové barvy nabízí poměrně jemnou chuť, sladce oříškovou se známky pražení, s ovocně-sladkým, středně dlouhým aftertastem. Čaj je vhodný pro přípravu Gong Fu Cha (Kung Fu Čcha), vydrží mnoho nálevů.
    Čaj Shui Xian patří mezi oolongy zvané Minbei (Min-pej). Minbei neboli "Sever Minu", jsou oolongy pěstované na severu řeky Min v provincii Fujian (Fu-ťien). Do této oblasti spadá Wu Yi Yan Chas. Yan Cha (??) znamená skalní čaj; jméno vlastní čajům z Wu Yi Shan (Wu I Šan), protože čajovníky dobře prospívají v kamenité půdě této oblasti. Tento jedinečný terén má za důsledek "skalní chuť", která dala těmto čajům jejich jméno. Yan Yun (Jen Jün), doslova "skalní rým", je termín používaný k charakterizaci jedinečné aftertaste, pro kterou je čaj Yan Cha slavný. Všechny čajovníky v zahradách oblasti Wu Yi byly namnoženy ze čtyř až šesti "mateřských stromů". Ty přežily dodnes a jsou jedinečnou podívanou v chráněné oblasti Wu Yi Shan. Čím dále od oblasti Wu Yi čajovníky rostou, tím méně vyhledávané čaje z nich jsou.
    Kultivar "Shui Xian”.
    Čaj je také označován názvy "Vodní duch”, “Narcis z hor Wu Yi” nebo “Vodní narcis”.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list nasládlý, květovo-pražený, vůně spíše usedlá, těžší. Tmavý šedavý až načernalý list, místy nahnědlé flíčky - větvičky. Převažují mírně kroucené jednolisty různých velikostí, místy svinutější listy do nedomotané volnější kuličky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Shiboridashi 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 5. Teplota vody: vroucí.

    >Nahřátý list: překrásné výrazně pražené, ořechovo-dřevito-květové složky. Sladko-hořký základ. Při delším napaření výraznější květové složky.
    Vůně nálevu: sytá nasládlá vůně, pražené a květové prvky, náznaky čerstvých buráků.
    Barva nálevu: tmavá hnědavá, až karamelová barva. Žádný zlomek, ani prach na dně misky!
    Chuť: kulatá sladká chuť, jen decentní pražená složka, primárně květové orchidejové těžší složky, lehounké projevy bylin v pozadí, v závěru chutě karamel za květinami. Hedvábně jemné pozadí, přes pražení je cítit jemnost na stěnách úst - jako mandlový olej.
    Dochuť: dlouhá, procítěná, pražené složky přetrvávají jen minutku od polknutí, poté se vše směruje ke květinám, pestřejší, tóny kosatců, orchidejí. Lehounká bylinná stopka v pozadí, praženost přechází v ořechové nuance, jako jemně pečené mandličky.
    //jednonálevová příprava skvělá, výraznější prvky, jen lehounká svíravost, sytější pražená složka, mocné květiny. Oceňuji všestrannou přípravu tohoto čaje, poslední víla (milcovská), kterou mi čajovna připravila, byla prázdná, bez duše, doslova mi zprotivili tento čaj. Příjemný návrat k čaji mých začátků!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je poměrně tuhý, v drtivé většině je přítomen jednolist různé velikosti, místy lehce potrhaný. Barva tmavě zelená až nahnědlá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 154,-/50g

    Prodejce: Tealegends