Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 Vietnam září oolong Ta Xuan

  • Vložil Tomáš Klouda 8.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    září 2017 - oolong Ta Xuan
    nadobi
    nadobi
    Suchý list v podobě smotaných listů do tvaru více, či méně dorolovaných kuliček. Velikost věsměs veliká, cca centimentrové kuličky. Barva listu žíhaná - světle/tmavě zelená. Suchý list voní květinově, nádhernou jemnou nasládlou vůní.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: báječná květová, výrazně kořeněná, hořko-násládlá euforie! Kapka exotických orchidejí, kus osmanthusu, náznak citrusů - skvělý odér!
    Vůně nálevu: Květová, výbuch květin s kořeněným výrazným základem, sladká základna a lehoulince štiplavá kořeněná složka.
    Barva nálevu: Světlá, žlutavá, pár smítek na dně misky, prach z rozbalujících se listů.
    Chuť: Sladký základ se zpěstřeným, okořeněným průběhem. Kontrast exotických květin, jemné nuance orchidejí, náznak vonokvětky, lahodné neznámé květové prvky. Kořeněný, o řád níže výrazný, tón, evokuje lehounce skořici. Průběh jemný, kulatý, kořeněné prvky decentní a přitom výrazné, aniž by to rušilo jemně naladěnou vlnu tohoto čaje. Oolong co má říz, co má šťávu, sílu a zároveň něžnost. Když si dávám světlé polozelené čaje, tak jedině s podobným charakterem, toto vyhledávám. Minule degustovaná Jasná mysl byla něžná, jemná, dobrá, ale typická pro většinu dnešních oolongů, ale tohle má život.
    Dochuť: Po polknutí se rozprostřou kořeněné složky i květiny, náznakem jsou zde cítit po minutce doznívání citrusové nuance po zralém pomelu. Primární květinový charakter šel do šířek, které nemohu definovat, základna je orchidejová a slabší projevy vonokvětky, definoval bych ještě těžší prvky podobné kosatcům se specifickou květovou výraznou až kořeněnou složkou, skořice méně výrazná. Vše se snoubí do jednoho celku, v celých ústech nasládlá složka, která se na středu jazyku sbíhá do jednoho úžasného bodu plného překypující chutě. Délka dochutě k 15 minutám, potupné slábnutí tónů na něžnější a něžnější květinové chutě. Parádní zážitek, nesmírně osvěžující a motivující nálev.
    //dvojnásobný požitek - 2g lze znovu i v testru použít - druhý nálev, louhován kolem 10minut, srovnatelný s tímto popsaným!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 9. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 30-35s/20s/25s/40s/60s/90s/150s/250s/300s+

    První nálev jemný, uvolňující, éterický, jemné květinové prvky, tělo ještě ne zcela plné, rozjíždějící se kořeněné prvky. Dochuť krátká, velmi procítěná, jemná jako pohlazení. Druhý nálev už je svižný, kořeněný, bohatší co do květin, má plné tělo, ještě ne zcela rozvinutý potenciál, ale je to již radost popíjet. Dochuť je dlouhá, je zde cítit kapka skořice, širší paleta květin, orchideje, kapička citrusů, citronek a pomelo. Stabilní, sladký, velmi chutný nálev. Třetí nálev je ideální, takto pokračuje i čtvrtý, bohatá, překypující, lahodná souhra mnoha květin, kapičky citrusů a skvěle sladěné kořeněné složky - skořice zde již zapadá, ale dotváří nádherný podtext, bohatost této široké škály chutí. Hlavně dochuť u těchto nálevů - je abnormální, uvádějící vskutku do euforie, přenášející mimo hmatatelný čas. Úžasné! Pátý až sedmý nálev je srovnatelný s druhým nálevem, je plný, lahodný a jemný, postupně však slábně kořeněná složka, sedmý nálev je již prakticky sladkým čistým výluhem květinových prvků za něžné podpory pomela. Dochuť zde je dlouhá, příjemná, prostupující celá ústa, sladká složka je úplně všude :-) Osmý a devátý nálev jsou nasládlé omezenější nálevy, kde dominuje spíše neurčitá květinovost, stále lze odhadovat orchideje a názank vonokvětky, kořeněné prvky jsou zcela pryč, ale stále stojí za vypití, nektárek květin dokončující relaxační sérii nálevů. Po starostech s nemocnou dcerou i synkem mi tento kus byl opravdu psychyckou záchranou, uspořádáním myšlenek a znovunalezením svého klid.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list převážně ve vícelistých celcích, občas nějaký ten jednolist. Stonek a minimálně tři listy, většinou 4-5, krásné vitální podlouhlé listy, středně pevná struktura listu, žádné deformace, celé krásné nepoškozené lístky. Podlouhlý tvar, světle zelené svěží listy. Nádhera po chuťové i vizuální stránce.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj