Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
2017 Srí Lanka Uda Rad hand
Info od prodejce:
Bělouš, speciál z Uda Red, únor 2017, cena 6000Kč (aktuálně pouze maloobchod vzhledem k tomu, že jsem získal jen 250g)
Vysokohorský čaj
Neskutečně plné květinové vůně i chutě, základ je vydatný, plný esenciálních složek, které doslova přilnou k celému prostoru úst. Primárně sladká základová chuť a lehounká nahořklost, která dodává čaji vydatnost. Úchvatné střídání květinových nuancí, pastva pro oči a symfonie pro chuťové pohárky. U tohoto čaje věřím, že nikdo nebude zklamaný a jako jeden z TOP čajů z poslední výpravy zastává první místo na tomto shopu.
Suchý list objemný, pestrobarevný, převládají stříbřité tipsy, v celku jsou hnědavé i svěží zelené listy. Zpracování něžné, precizní, bez zlomků a nedostatků. Vůně květinková evokující příliv jara. Květinové prvky jsou bohaté, težko identifikuji detailně.
Příprava v tasteru
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: vegetální, velmi výrazné projevy jako Yue Guang Bai, květový primár s těžším bylinným pozadím, aromatická až kořeněný základ, výrazná příjemná vůně.
Vůně nálevu: základ s nádechem lišejníku, květinky a kapka citrusů v pozadí.
Barva nálevu: žlutavá, poměrně tmavá, bez kalu, či prachu, krásný čistý jiskrný nálev.
Chuť: slaďounký plný základ, těžší charakter, okamžitě po vsrknutí doušku zahrne ústa v božstké komplexní a plné symfonii, hra květinek v primáru, lehké lišejníkovo-bylinné tóny v pozadí a někde mezi je příjemná citrusová slabší složka. Vydatný, plný a přitom i přes hutnost prvků svěží nálev. Energizující složky dodávající energii, květinové tóny v závěru působí jako nektar z kosatců, nádech sněženek. Při delším louhování více do ovocna, krásné prvky pomerančové šťávy.
Dochuť: po polknutí překlenutí přes jazyk, sladké primární tóny s lehký nádechem nahořklé, silné nálevy, v pozadí výraznější náznaky kořeněných prvků, ovoce je tím více přirozené a výraznější, od půlky doznívání se dostává do primáru, do té doby se úspěšně drží květinky. Za čerstva doslova esenciální složky květin, po 2 měsících od dovozu usazení a spíše těžší květinkové tóny. Závěr je bylinno-květinkový se stále výraznou pomerančovou složkou, spíše jako květy pomerančovníku.
Vícenálevová příprava:
Skleněný gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů kolem 11-12, voda o teplotě 95°C. Doby louhování: začínáme na 25s a prodlužujeme louhování. Tuhé listy plné mízy/šťávy projevují svou čerstvost dlouhé a dlouhé nálevy.
Všestranný čaj, snese porcelán i kameninu, skvěle se projeví všude. Zalévám 90-95°C, od prvního nálevu dává vydatný žlutavý nektar plný jarní nálady, pozitivního přístupu a radosti. Tuhé výběrové listy jsou čerstvé a šťavnaté, dávají proto silně přes deset nálevů (100ml gaiwan/5g). Louhování krátké, kolem 25s začínáme a postupně zvyšujeme v průběhu nálevů. V průběhu zalévání čaj slábne velmi pomalu, poslední nálevy při dlouhém louhování dávají sice méně pestřejší, ale stejně vydatné nálevy, neuvěřitelná výdrž. Projevy ovoce za květnkovým primárem jsou v každých nálevech odlišné, od pomerančovníku, až k nektarince, ve vícenálevové přípravě ale dominují květovo-bylinné tóny, ovoce je však skvělou ozdobu již tak pestrého a plného nálevu.
Vylouhovaný list nádherný, hnědo-zelené barvy, tuhé pevné listy. Převažují vícelisté vrcholové lístky, nádherné dlouhé tipsy.
Cena: cena 6000Kč za 1kg (pouze 250g)
Prodejce:
Sičaj