Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 Formosa (Taiwan) Nantou Dong Ding Special spring

  • Vložil Tomáš Klouda 8.7.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Formosa Nantou Dong Ding Special (Nan-tchou Tung Ting), neboli "Zamrzlý vrcholek" z Nantou. Bezesporu nejznámější čaj z taiwanských oolongů tvaru půlkuliček. Pochází z Nantou County ve středu Taiwanu, konkrétně z oblastí, které obklopují horu Dong Ding. Čerstvé lístky se nechají zavadnout na slunci a jsou přetřásány, aby se narušily okraje lístků. Tento proces se mnohokrát opakuje - zavadnutí, narušení. Když se dosáhne požadovaného stupně oxidace, lístky se teplem zafixují a jsou hněteny zabalené v látce. Když je dosaženo požadovaného tvaru půlkuliček, lístky se suší. V tomto případě jde o vyšší sortu, která nabízí jemnou sladkou vůni zralého ovoce, především meruněk, broskve, tropických plodů a náznak květin. Nálev obsahuje stejné prvky jako vůně, je jemný s dlouhým sládnoucím aftertastem. Náš Dong Ding má nižší úroveň oxidace, cca 30 % a méně intenzivní pražení.
    Kultivar "Qing Xin" (Čching Sin)
    Čaj je také označován názvem "Ledový vrcholek".
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list rolovaný do malinkých kuliček - svědčí o malých jednolistech, popř. malém celku tips+jeden list. Kontrast světlé a tmavší zelené, od pohledu málo oxidovaný list. Vůně je příjemně květová, až exoticky, kontrast vonokvětky, lékořice a koriandru tvoří jemnou a přitom kořeněnou základní vůní. List nepůsobí přehnaně uhlazeně, má šmrnc.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: konejšivá, výrazná květová vůně, kombinace nektaru květin a exotické výrazné aromatické složky květin evokující až kořeníčko.
    Vůně nálevu: květová, kořeněná složka, výrazné tóny oshmantu.
    Barva nálevu: zelinkavá, světlá. Drobné zlomky na dně misky v malé míře.
    Chuť: příjemná sladká základová chuť, lahodný květinový základ, silně vegetální pozadí, doslova šťavnatý podtext, pouze lehounká nahořklost v závěru chutě, nikterak nezasahuje do jemnosti celku. Kořeněnou exotickou složku květin jsem čekal štiplavou, ale jsem příjemně překvapen, jedná se o stabilní kulatý čaj s výraznou překypující chutí, vhodné na jaro a léto, velmi osvěžující, značně ochlazující účinek. Stopy lékořice, v pozadí jemná bylinná složka po koriandru.
    Dochuť: po polknutí výraznější kořeněná složka exotických květin, výrazné tóny osmanthu, živější základ, odzbrojující uklidňující květinové prvky. Pozadí kořeněné s tóny čerstvé skořice, náznak lékořice, bylinný charakter minimální. Značně dlouhé doznívání, zcela typický a pestrý Dong Ding z Taiwanu, takto si představuji světlý oolong z této země :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 8. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 25s/20s/35s/50s/90s/150s/250s/300s+

    První tři nálevy nepřekonatelné, plné, nekončící, kořeněné, pestré, mnohem chutnější a zábavnější, než při jednonálevu v degustační sadě. Další tři nálevy jsou postupně jemnější a jemnější, nejsou horší a chudší, jsou procítěnější, čím dál více konejšivé, kvvětové. Poslední dva nálevy jsou čistě sladké, základní, ale stále osvěžující se svým květovým základem, zde jsou nálevy již omezené, ale stále, s nenasytností lahodných tónů, pitelné. Ideální pro přípravu venku, ať už zaléváno z termosky, nebo ohřevem vody v samovaru - mezi květoucím okolím je tento čaj úchvatný a okolí jen přiživuje mocný uklidňující dojem z tohoto světlého oolongu. Není to špička trhu, není to ani to nejčestvější, co jde dostat, ale je to typické, autentické, je to lahodné, je to přímo úměrné ceně, jsem z tohoto kusu nadšen více, než z taiwanců z vetších shopů - osobní pocit po ochutnávání z blízké minulosti.

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tmavší zelený, místy nahnědlá místečka. Tuhá struktura listu. Malé kvalitní jednolisty, spíše podlouhlé.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 317,-/50g
    Prodejce: Tealegends