Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
2017 Silver Needles Mt. Kenya
Info od prodejce:
Ochmýřené stříbrné jehly Mt. Kenya z nejvyšší zahrady Keni (2400 m.n.m) roste tam, kde začíná národní rezervace Mt. Keňa. Přímo ze zahrady můžete sledovat život tropického lesa. Čaj je velmi příjemně ochmýřený, což vás potěší jedinečnou krásou suchého listu. Medituji sledováním změny barvy listu po zalití vodou, kdy se chloupky postupně přilepují k listu a ten tak odhaluje své světlé zelenkavé tělo. Jde o čistě ruční práci. Výběrový sběr (sbírají se pouze dostatečně dlouhé tipsy) znamená nízkou výtěžnost ze zahrady, ale na druhou stranu tato selektivnost umocňuje jedinečnost čaje. Zpracování je bez jakékoliv mechanizace, lístky pouze odpočívají a jsou přetáčeny na slunci tak, aby rovnoměrně zestříbřeli z každé strany.
Suchý list nádherného vzhledu, stříbrné špičaté úzké tipsíky, velmi jemné ochmýření, pravidelný tříděný list stejné velikosti, 2-3 cm dluhé tipsy. Vůně je vegetální s bylinným základem a jemně ořechovými podtóny.
Příprava v tasteru
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: je těžšího charakteru, než mminulý rok, nádherná ořechová základová složka, bylinné podtexty.
Vůně nálevu: nádherné květové složky připomínající jarní kvítí, úplně se hodí k narciskám, vůně posečeného lučního kvítí a náznak oříšků.
Barva nálevu: světlounká nažloutlá, minimum zlomků na dně misky, zlomky jistě způsobené přepravou, nebo manipulací.
Chuť: Komplexní působení celé palety chutí, květové až pylové tóny jarních květin, lehounký travnatý nádech v pozadí (posečená tráva), lehká ořechová sekundární složka. Krásné uhlazené půsovení všech prvků, naprosto do sebe pasují, nálev doslova nutí k převalování v ústech. Obzvláště v závěru chutě je pozadí až balsamicky krémové, což dodává květinám skutečnou jemnost.
Dochuť: dlouhá a pronikavá dochuť, po polknutí těžší základ, více do ořechova, ale zpočátku stále zůstávají v primáru květové složky. Později se celek uvolní a je opět jako pohlazení, vše na jedné vlně s uvolňujícím působením šech zapojených prvků. Doba doznívání přes 15min, ochlazující účinek.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan sklo 150ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Voda o teplotě 90°C, Počet nálevů 8-9, Doby louhování: 55/30/35/45/60/100/150/250/250s+
Nadýchané tipsíky potřebují čas na nasáknutí vodou, první nálev trvá dlouho, než začne dávat nějakou chuť, poté se již čas zkrátí. První nálevy étericky jemné, doslova něžné, balsamické s bylinno-květovo-ořechovou složkou. Od třetího nálevu plné květové tóny s ořechovými nuancemi, dlouhotrvající vybalancovaná chuť i dochuť, krásná konstantní vlna svěžesti, plynulý přechod po polknutí na dochuť. Pouze pomalý ústup chuťových složek, poslední nálevy i když louhujeme nad rámec popsaných nálevů v řádech desítek minut až hodin, stál dává obstojné výsledky. Tahoun, kterého si letos vyloženě užívám, výborný je i zchladlý nálev v zavařovačce na letní osvěžující popíjení.
Vylouhovaný list je tmavší, zeleno-hnědé barvy, stále tuhá šťavnatá struktura.
Cena: 200,-/30g maloobchod
Prodejce:
Sičaj