Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Kenya Mitchi Orthodox

  • Vložil Tomáš Klouda 27.7.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list v podobě velmi tmavý šedo-černých pravidelných drátků, pouze místy se zastříbří tips, nebo začervená větvička, ale jinak je třídění pečlivé a list úhledný. Velikost drátků to 1cm. Vůně těžká ovocno-dřevitá s medovo-kakaovými podtexty. Vzdáleně připomíná černou Mt. Kenyu, ale nuance jsou odlišné.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.

    Nahřátý list: Vůně je do ovocna, přezrálé plody s dřevitostí, při delším napaření listu je ovocný základ takřka vyrovnaný s čokoládovou složkou. Hořko-sladká vůně.
    Vůně nálevu: Plná, hutná, do sladka a náznakem hořké, dominuje spíše čokoláda, náznak dřevin a v pozadí těsně pod čokoládou příjemné sladké ovoce.
    Barva nálevu: do červena s odstínem oranžové. Pouze pár zlomečků na dně misky.
    Chuť: Základ je prázdnější, než u Mt. Kenya black, ale má jiné přednosti, je hutnější z pohledu dřevin, chuťově těžší - tedy jiný jiný šálek pro milovníky hutných čajů. Již chápu to označení ortodox, základ je do čokolády s příjemnou lehoulince kořeněnou složkou ve formě dřevin (ušlechtilé dřeviny) a v pozadí jemné decentní ovoce. Hlavním plusem je vyvážené tělo, s těmito prvky se někdy objevuje svíravost, ale ta zde není přítomná, základ není přemrštěný, ani vodový, prostě akorát. Sladěný průběh a hezky stavěné tóny pasující k sobě.
    Dochuť: spíše dlouhá dochuť, po polknutí je jen náznak drhnutí v krku, svižnější průběh, více kořeněný projev a dřevité složky. Společně s čokoládou tvoří dřeviny primár, zhutnění připomíná realisticky hořkou čokoládu, ovocné tóny (citrus) uhlazují nahořklost dřevin a celek je velmi chutný a povzbudivý. Místy se ovoe přesune až do cukrové medové složk, obzvláště v závěru dochutě. Obzvláště v dochuti je čaj velmi podobný ortodoxním počinům z Indie (Assam). Značně hřejivý efekt a mírně povzbudivý účinek. Na od pohledu obyčejný čerňák má tento list příjemnou a dlouhotrvající dochuť a vybalancované tóny.
    //nějčastěji si tento čaj připravuji na jednonálev, 250ml konev/4g - výsledek je skvělý. Gaiwan není tak oslnivý, dva nálev super a pak rychlý spád, pátý již jen sladký, vodový, je to stavěné na jiný druh přípravy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hnědavý, místy nazelenalá místa. Sekané listy, pouze velmi málo stonků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: zásilka v rámci PČD (Petrův čajový dluhopis)

    Prodejce: Sičaj