Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Kenya Rhino MR

  • Vložil Tomáš Klouda 5.10.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    V úctyhodné výšce 2400 m.n.m. je zahrada, ze které se sbírá tenhle ten speciál. Jméno Rhino dostal nejen kvůli černo zlatavé barvě, která místím připomíná nosorožce, ale především kvůli své exkluzivitě - produkce tohoto čaje je pouze kolem 100kg ročně. Nosorožec je pro místní královské zvíře a tohoto čaje si považují. Je taky proč. Jedná se o jednu z nejvýše položených čajových zahrad na světě. Čaj má tady výborné podmínky pro svůj růst. Dostatek vláhy, přiměřené slunce, vulkanická půda. Z větší části sousedí s rezervací Mt. Kenya, ze které večer slyšíte noční život šelem. Nejbližší průmysl je 50 km daleko. Čajové lístky se sbírají ručně a následně ještě procházejí selekcí. Teprve z vybraných kousků se dělá Rhino, zbytek jde na ortodoxní zpracování. Dokonce pracovníci na těchto speciálech mají v rámci zahrady zvláštní postavení - na jednu stranu jsou to podivíní, co jsou přecitlivělí na podmínky čaje a na druhou stranu ostatní na ně jsou pyšní, že dělají tyto famózní čaje.
    V roce 2017 mají upgrade ve výrobě a dělají tak dvě řady čaje Rhino - a je co srovnávat!
    Co v něm hledám? Pokud čaj připravíte jemně, můžete se na začátku těšit z chutě citrónového muffinu, přesně z jeho karamelizované citrónové náplně. Pak v dalších nálevech ovocné tóny zesládnou, až přejdou postupně do medu. V závěru pak příchází ke slovu dřeviny, až se dostanete k prapodstatě assámu.
    Jak si jej připravuji? Na Rhino mám vlastní konvičku, dávám si 5 g na 120 ml. Začínám na nižší teplotě kolem 80C na dobu 20 sekund. Další nálev už má 90C a stejný čas a pak už pokračuji 100°C vodou a jenom čas postupně prodlužuji. Dělám cca 8 nálevů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list těžší mandlovo-dřevitá s náznakem karamelu. Nasládlý základ. List je menší a vesměs obsahuje jednolisty. Celek tvoří vybrané tipsy, které byly zpracovány strojově na rozdíl od Rhina HR. Unikátní příklad jak pouhé rolování dává jinou podobu, vůni i chutě. Barva zlatavo-šedá, největší podíl zlaté v podobě ochmýřených vitálních ochmýřených tipsů.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: těžší intenzivní vůně po jemně pražených mandličkách, dřeviny a náznak citrusu.
    Vůně nálevu: ouuu připomíná mi citrusovou polevu na makovci. Sladká základová složka s lehkou nakyslou stopkou. Náznak dřevinek v pozadí.
    Barva nálevu: žlutavá až do zlatova, čistý nálev, bez kalu, prachu, či zlomků.
    Chuť: lahodná chuť plná komplexních projevů, primár tvoří citrusový nádech, nic kyselého, pouze sladký nádech, náznaky medu, mandlové pozadí, minimální projevy dřevin a to až v závěru chutě. Opět musím konstatovat příbuznost s citronovou polevou na domácí buchtě. Svěží chuť, překvapivá oproti minulému roku, kdy byla k dispozici pouze hutnější kus HR.
    Dochuť: hladký přechod na dochuť po polknutí, lehounce nakyslá složka po citrusech, mnohem pestřejší citrusové prvky, je cítit místy i kapka mandarinky vedle citronové polevy. V průběhu dozvuku prvky těžknou, vzadu na jazyku se objevuje těžší složka po dřevinkách, mandlovo-karamelové tóny. Hořko-sladká složka trvá až do závěru a tvoří krásný balanc citrus/dřeviny. Pestrý, dlouhý požitek po vypití.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: min 7. Teplota vody: 90-95°C. Doba louhování: 35s/25s/35s/45s/60s/120s/250s (+ 2-3 nálevy velmi dlouhým louhováním v řádech minut až desítek minut - tuhé tipsy dávají stále vydatné nálevy.)

    Pokud zvolíte zde doporučenou přípravu, odměnu vám bude sada mnoho a mnoha citrusových lehkých nálevů s kapkou medu, mandarinky, mandliček, náznaků dřevin. Lze volit zalévání vroucí vodou, kdy o pár sekund prodloužíme louhování - pak je nálev více do karamelova, mandlova a dřevita, stále přítomná je citrusová chuť, ale potlačen je například med a celkově je nálev tmavší, hnědavý hutnější. Obě varianty jsou fajn a je super že stejný čaj poslouží na dvvě různé nálady a chutě na čaj - prostě stačí si s listem pohrát, věnovat se mu, odkrývat potenciál. Rhino mě baví, když je slunečno, samozřejmě si jej dělám na lehko. Mírně hřejivý účinek a lehce povzbudivý efekt.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list hnědavé listy, místy nazelenalé špičky tipsů. Převažují tuhé krásné nepoškozené tipsy, místy jednolisty.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 220,-/30g maloobchod

    Prodejce: Sičaj
    K dostání i v Oxalisu!