Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
2017 Kenya Lvice Elsa
Info o čaji:
(zdroj: cajtydne.cz)
Noblesní tmavý oolong, který dokazuje, že i v Keni vznikají mimořádné čaje.
Pouhých 30 kilometrů od domova vzácných bílých nosorožců a legendární lvice Elsy se na svazích vyhaslých sopek Nyambene Hills pěstuje čaj, který byste v Africe nečekali. Jeho ručně mačkané lístky mají zajímavý archivační potenciál a neobvyklá receptura vám připomene naše gruzínské speciály. Ihned jsme si ho zamilovali a věříme, že vy si ho zamilujete také.
Suchý list nádherně barevný, tmavé šedavé lístky, mezi kterými svítí zlaté tipsy, poměr cca 1:3-1:4 list/tips. Listy nelámané, krásně zpracované do stejnoměrných drátků. Vůně těžší, do čokoládova s příjemnou kořeněnou složkou.
Příprava v degustační sadě
degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: nepřekonatelná sladká čokoládová vůně, i přes víčko testru. Při delším propaření v pozadí hraje mírně kořeněná složka, ale čokoláda dominuje.
Vůně nálevu: primárně čokoládková vůně s decentní kořeněnou vedlejší složkou, slabé projevy ořechů.
Barva nálevu: hnědá barva nálevu s oranžovým odstínem, bez zlomků, či kalu.
Chuť: hořko-sladký základ s čokoládovo-kakaovou chutí, náznak ovocných složek v pozadí spojených s nasládlou složkou. Dokonalý balanc hořké a sladké za naprosto hladkého základu, bez svíravosti. Vedlejší chuťové prvky jsou ve znamení ořechů (lískové pražené ořechy), slabé dřevité problesky. Lehounké náznaky kořeněných prvků, vůbec ne, jako některé čisté černé svižné čaje z Keni, zde tips/list dává celku ušlechtilost a stabilitu.
Dochuť: hladké polknutí, příjemné a realistické projevy čokolády, výraznější sladkost, znásobnuje mocnost čokolády - nyní jako horká čokoláda s kakaovými prvky. obzvláště po pár minutách je cítit v pozadí nádherný lískový oříšek. Závěr po více než 12 minutách sladký, mírně kakaový s ořechovým pozadím, krásná hra nahořklé a sladké v ústech, zakulacený dozvuk, který stimuluje celý jazyk díky rozmanitosti prvků.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů: 8. Teplota vody 90°C-100°C. Doby louhování: 35/25/40/55/80/120/250/300s+
List je dokonalý především k vícenálevové přípravě. Ani delší louhování (zapomenutý čaj) nezkazí nálev, všechny prvky jsou přítomné jako u popisku v degustační sadě, ale celek má více života, čokoláda je odzbrojující, zaplňuje každý prostor úst, příjemná kořeněná složka, místy opravdu lehounce štiplavá, obzvláště popolknutí, když mocnost čokolády dovolí procitnout i jiné tóny. Pozadí je ořechové, příjemné sušené lískové ořechy. Dozvuk je v gaiwanu s větším množtvím listu samozřejmě také plnější a zajímavější, vše zaplňuje ústa na více než 20 minut, dlouhotrvající těžší složka po čokoládě a kakau trvá stopově mnohem déle. Od čtvrtého nálevu zalévám vroucí vodou. Až do osmého nálevu jsou nálevy plné a uspokojující, dávají hutné plné složky, které mě v parných dnech lákají především po deštíku, nebo při bouřce.
Vylouhovaný list ve skvělé kvalitě, mnoho jednolistů, dobrý podíl tipsů, relativně málo zlomků. Hnědavé tužší listy s výrazným žilkováním.
Cena: PČD
Prodejce:
Sičaj