Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2017 Kenya Itumbe Green
Suchý list sekaný, drobounký, převládají několik mm dlouhé zelené tmavší lístečky, v celku relativně mnoho větviček, které jsou dlouhé kolem 1cm a jsou tak výrazně vidět mezi liestem. Vůně bylinno-travnatá usedlá.
Příprava v degustační sadě
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: je lehounce travnatý (těžší travnaté složky tmavší trávy ve stínku meze), bylinný, až k lehounké ořechovosti, mandličkové podtóny.
Vůně nálevu: svěží lehká travnatá složka s kapkou citronu.
Barva nálevu: žlutá světlejší, relativně mnoho zlomků na dně misky.
Chuť: lehký jemný nálev, náznak svíravosti, ale nic nepříjemného ani hrubého. Základ je mírně travnatý s náznakem citronu, lehký, nikterak výrazný a přemrštěný nálev, na léto dokonale něžný a osvěžující a to především za tepla. Elementární kompozice, ale jako základ geniální, je to nejnižší sorta Itumbe co jsem měl a také skvěle pitelná.
Dochuť: příjemná, něžná, po polknutí se lehce projevuje náznak kouřovosti, ale traviny a citrus dominuje kapka mandlových tónů - jako napařené mandličky. Sladká základ s mírně nahořklým pozadím. Kratší až středně dlouhá doba doznívání, závěr citronový s mandličkami, travnatost cítit není.
Vylouhovaný list drobný, tmavší zelené barvy, tužší drobounké listy.
Cena: balíček v rámci PČD
Prodejce:
Sičaj