Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2017 Jingmai Shengtai Sheng – Sheng Pu-Erh
Info od prodejce:
Vynikající Sheng Pu-Erh ze zahrad, kde se aplikují pravidla organického pěstění. Mladý čaj nabídne vynikající jemnou chuť ještě dosti blízkou čaji zelenému. Sklizen v čínském Yunnanu v únoru 2017.
Osvědčila se nám příprava:
Nádoba: 150 ml
Množství čaje: 5 – 7g
Do předehřáté nádoby (vypláchnutí vroucí vodou) vložíme čaj, který následně spaříme vodou o teplotě 90°C a ihned ji i vylijeme (minimální množství vody, tak aby se čaj pouze navlhčil). Takto připravený čaj následně luhujeme vodou o teplotě 85°C pro první tři nálevy, ostatní nálevy luhujeme vodou o teplotě 90 – 95°C po dobu vyznačenou níže.
Nezapomínejme, že do doby luhování je potřeba zahrnout čas pro slévání nálevu. Konvičku vždy vyprázdníme do poslední kapky, aby nedošlo k samovolnému luhování čaje a znehodnocení následujících nálevů.
Čaj též můžeme připravit způsobem Gong Fu Cha, kdy používáme vroucí vodu. Vhodná nádoba je o velikosti 100 – 120ml a vložíme cca 8g čaje. Oproti době vyznačené níže zkrátíme čas přípravy cca o třetinu.
Doba luhování pro jednotlivé nálevy:
25s – 30s – 30s – 35s – 40s – 45s – 50s – 60s
Skutečná cena čaje:
Při popsané přípravě si zalijete čaj až 20 krát, kdy si z pouhých 5g připravíte množství 1 – 1,2 litru čaje v ceně 20,-Kč.
Popis čaje:
Tento čaj je produkován z výhradně ručně sklizených a zpracovaných čajovníků na jedné z proslulých čajových hor v Yunnanu. V Jingmai se dříve nacházelo mnoho klasických čajových plantáží. V roce 2010 se rozhodli farmáři pro změnu těchto plantáží na přírodní čajové zahrady. Bylo odstraněno cca 80% čajových keřů, aby ostatní měli dostatek prostoru k přirozenému růstu bez nutnosti vnějšího zásahu.
Jingmaiské čajovníky jsou velmi voňavé s drobnějším listem, koláček námi předkládaný je zpracován z listů stromů stáří 50 – 70 let s nepatrnou příměsí listu z velmi starých stromů. Kougan (intenzivní pocit v ústech) je lehký bez známek přílišné hořkosti. Trpká chuť je částečně přítomna a je výraznější než u listu z velmi starých stromů. Je to velice osvěžující, přirozeně sladký čaj, který vás v létě ochladí a povzbudí a dopřeje Vám velmi sladký a dlouhotrvající aftertaste.
Připravit můžete 8 nálevů, kdy je nutné u prvních třech postupovat jako u zeleného čaje a list pařit chladnější vodou (nálev je sladší chuti) pokud neužíváte pro přípravu Gongfu Cha.
Koláček je produkován jako náš vlastní brand Dandy´sTea. Doporučujeme k okamžitému popíjení i k následné archivaci, která je u tohoto typu čaje vhodná max. do 10 let.
Suchý list je zalisovaný v malém koláčku velmi jemně, krásně lze oddělit kusy pouze rukou. Pestrobarevný list, hnědá, šedá, stříbrná, zelená. List je už od pohledu kvalitní, výběrový, nelámaný, vysoká kvalita a preciznost při zpracování. Vůně je lehounce tabáková se svěžím nádechem ovoce - rybízu.
Chuť: 3,5 / 5
Dochuť: 3,5 / 5
Cena: 2,5 / 5
Originalita: 3,5 / 5
Praktičnost: 4 / 5
Osobní popisek:
Yixing konvička 250ml, 10-11g listu, 95°C horká voda, počet nálevů je 8+, nultý oplachovací nálev.
Nahřátý list voní příjemnou ovocno-kořeněnou složkou, náznak jemného tabáčku. Ovoce mi připomíná tmavý angrešt s ananasovým náznakem.
Barva je světlá, žlutavá, drobné zlomky na dně misky. Vůně je ovocná, sladká, připomíná nejvíce ananas.
Chuť je příjemná, stabilní a pestrá, hořko-sladký základ. Jemná tabáčková decentně kořeněná složka se snoubí s ovocnými pestrými světlými prvky, jako jsou ananasové, angreštové a nepatrně meruňkové složky, ananas však dominuje. První nálev nepatrná "kouřovost" s tabáčkem, později už zcela hladké složky. Od druhého nálevu je cha qi mnohem výraznější i přes mládí tohoto kusu. Velmi uspokojivé, plné tělo. Střídání výrazností prvků v průběhu nálevů, v posledních nálevech se projevují vegetální prvky, náznak travin, jako u zeleného čaje, zde se plně projevuje mládí čaje, po uležení za 2-3 roky bude o poznání lepší, ten list k tomu má vyloženě potenciál. Třetí nálev sytější žlutavo-zlaté barvy, voní téměř jako polozelený čaj Taiwanu - tak pestrá ovocná složky, jako zimní sběry. Chuť je plná, překypující...
Dochuť je příjemná, nepřestřelená, zcela bez svíravosti, stejně, jako v chuti. Starší Jingmai by byl sladší, zde převládají ještě poměrně kořeněné a tabáčkové nuance, ovoce je však pestré a uspokojivé, angrešt a ananas je top, co je cítit, místy se přidají tóny zelených sladkých hroznů. Povzbuzení značné, efekt spíše chladivý. Doba doznívání je přes 10 minut, v dalších nálevech přesahuje 15min, krásný kontrast hořko-sladké. Příjemný tabák, který není hrubý v typu alá tuocha Xiaguanu, ale příjemný, doplňující hloubku chutě a sytost k lehkým svěžím ovocným prvkům. Dochuť v posledních nálevech směruje taktéž spíše k vegetálnímu základu, je to ještě mládě :-) třetí/čtvrtý nálev je cítit až k půl hodině, doslova éterické oleje na jazyku, cvičení na workoutu za podpory této chutě! Otevírají se také lehce květové složky, vonokvětka, opravdu mi některé "pasáže" evokují taiwanské oolongy. Lahoda.
Vylouhovaný list je nádherné zelené barvy, krásný poměr tipsů/listů, vícelisté celky. List je poměrně tuhý.
Cena: 489,00Kč / 100g
Prodejce: www.dandystea.cz