Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • 2017 Vietnam Moc Chau Jasná mysl

  • Vložil Tomáš Klouda 3.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list v podobě granulek, stočené listy do oolongovitého tvaru alá Taiwan. Světlé svěží zelené kuličky větších rozměrů nasvědčují tomu, že srolovány jsou větší vícelisté celky. Už od pohledu kvalitní a svádí k přípravě. Vůně pronikavá květinová s nasládlým charakterem, připomíná Taiwanské Ten thousand miles oolongy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: láskyplná, jemná květinová vůně, lehoučké pronikavé květové prvky s náznakem vegetálních prvků - travin v pozadí. Zcela odzbrojující vonné prvky jako vonokvětka.
    Vůně nálevu: květinková jemná s příjemnou decentní kořeněnou složkou.
    Barva nálevu: světlounká žlutavá barva, drobounké zlomky na dně misky.
    Chuť: nesmírně sladký základ, pouze mírná nahořklost, která je takřka schovaná za výrazností sladké. Největší intenzitu projevuje květinková chuť, střídají se zde exotické květiny, nejvíce však vonokvětka, lehčí prvky typické pro světlé oolongy. V pozadí nádherně hraje kořeněná složka, která zaplňuje zadní čast jazyka a dodává celkovému dojmu plnost. Kořeněné prvky se v závěru chutě zvýrazňují a tvoří tak s květinkami rovnoměrnou souhru, což dodává na exotické jedinečnosti květin. Místy probleskne zajímavá nuance po angreštu.
    Dochuť: nesčíselněkrát poválený nálev v ústech konečně polkneme a tím neprohloupíme, nálev se krásně sklouzne po jazyku a zanechává nám v ústech dochuť trvající až k půl hodině. Vzadu na jakyzu a z krku vzlínající kořeněnost, plus výrazně sladká svěží květinová vůně, která jakoby měla olejnatou podobu, neustále jakoby stékala a zaplňovala ústa novou a novou záplavou květin. Krásná kombinace, krásné chvíle s tímto čajem. Jak tyto světlé kusy až tak moc nemusím, tak na tomto jsem si ale vážně pochutnal.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 150ml, 6-7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 8-9, Teplota vody 85-90°C, Doby louhování: 35-40s/20-25s/35s/50s/90s/150s/250s/300s+

    Chuť i dochuť znásobená větším množstvím listu, krásný vývoj v průběhu nálevů, postupné oslabování výraznosti, příjemný průběh. Vnímejte nádherné střídání výraznosti nahořklé a sladké/květin a koření, místy jde cítit složky připomínající hřebíček. Úchvatná plejáda mnoha nuancí. Uklidňující a mírně ochlazující čaj, který má výdrž a styl. Zde je nádherně vidět, že i ve Vietnamu umí super polozelené kousky.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list pevný, tuhý, obsahuje jak jednolisty, tak vícelisté celky tips + 2-4 listy. Sytě zelený čerstvý list ve vynikající koncici. Výrazně pilovité okraje a podlouhlé užší lísty.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj