Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2017 Kenya Itumbe FP
Suchý list drobný, vzhledově takřka stejný, jako BO FOP. Šedo-hnědý list s odstíny zelené. Vůně je bylinno-květová, bez travnatosti.
Příprava v degustační sadě
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
Nahřátý list: silná, pronikavá travnatá vůně, při delším prohřátí jde i do květovo-bylinných složek, silně vegetální. Sladko-hořká vůně.
Vůně nálevu: posekaná luční tráva s bylinkovým podtónem. Nasládlý základ.
Barva nálevu: Zeleno-žlutá, drobný prach na dně misky.
Chuť: Mírně svíravá nahořklá chuť vyváženého hořko-sladkého základu. Dominují traviny, které v těsném sledu doplňují květinkové prvky. Náznak citrusů, citron v pozadí. Vydatný plný nálev, který enormně povzbudí.
Dochuť: Lehce štiplavé projevy v krku po polknutí, nahořklý základ, mírná svíravost i v dochuti. Žádný low grade vietnam, ale hezky stavěný silnější kousek. Travnaté hutné prvky dominují od počátku do konce, květinkový podtón, odeznívající citrusová složka a náznak kaštanové složky, místy probleskne jitrocelová chuť.
//Při přípravě na jednonálev v termohrnku s dlouhým louhováním byla v celku cítit enormně složka po hřebíčkovém oleji.
Vylouhovaný list obsahuje mnoho stonků, list samotný je drobný, sekaný, od BO FOP se příliš vzhledově neliší. Listy měkké, světle zelené barvy.
Cena: PČD
Prodejce:
Petr Sič