Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Kenya Itumbe BO-FOP

  • Vložil Tomáš Klouda 30.7.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list drobný, malé kousky, drátky, stonky. Vůně je těžší květinovo-travnatá. Barva zajímavá, velmi tmavá, šedo-zelená.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list:
    Vůně nálevu: lehounce květová až do ovocna, usedlá vůně, vůbec ne pronikavá.
    Barva nálevu: sytě žlutá, drobná prach na dně misky.
    Chuť: Chuť je zajímavá, vůbec ne travnatá, ani svíravá. Základ je sladký, pouze náznak hořké složky v pozadí. Základ je květový s jemnou hruškovou vedlejší složkou, podtón lehunce kouřový. Zajímavý průběh chutě, čaj je samé překvapení již od otevření sáčku.
    Dochuť: Středně dlouhá až dlouhá dochuť. Plynulý přechod z chutě na dochuť, lehounce nahořklá stopa vzadu na jazyku společně se sladkými projevy po zbytku úst. Květovo-ovocná složka, výraznější složky hrušky (máslovka). Traviny se zde projevují jen slabě a to až později v průběhu doznívání.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list drobounký s poměrně velkým obsahem stonků. Světle zelená barva listu, křehké drobné lámané listy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Petr Sič