Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Šrí Lanka Idal Tipsové drátky

  • Vložil Tomáš Klouda 20.7.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Tipsové drátky z Idal., region Uva, ručně motané.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list v podobě dlouhých drátků, poměrně úzké a velmi dlouhé, mírně koucené, smotané vícelisté celky do sebe. Vůně je sladká do přezrálých broskví až k marmeládovým cukerným tónům. Bara listu je tmavě zelená až šedavá se stříbřitými tipsíky zamotanými do celku.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 90°C horká voda.
    Nahřátý list: sladký základ s ovocným decentním nádechem a lehkou vegetální vonnou složkou v pozadí.
    Vůně nálevu: sladký základ, kontrast ovocné a vegetální složky, velmi příjemná ani ne tak travnatá, jako spíše zajímavá bylinná vůně. Vůni dominuje broskev s kapkou citrusů.
    Barva nálevu: lehká světlá žlutavá, zcela bez kalu, prachu, zlomků - není z čeho - vše je jeden celek.
    Chuť: něžný nálev plný ovocných složek a jemného vegetálního nádechu v pozadí. Sladký základ, báječná vyváženost, žádný hrubý prvek, doslova hedvábný průběh chutě. Nektarově sladké bylinné složky, jako mateřídouška, dominuje však ovocnost, přezrálé broskve, nezralé blumy, místy nektarinka, nesmírně svěží prvky, později sládnou a jdou až do marmeládova.
    Dochuť: o něco málo sladší základ po polknutí, od špičky a středu jazyka takřka vzlínají jemné ovocné tóny a přechází až na stěny úst. V dozvuku není vegetální složka příliš patrná, až na závěr dozvuku, dobrých 10 minut je celek čistě ovocný, chutný a tak svěží! Poté jsou patrnější i bylinné prvky, ale to ničemu nevadí, vše je na vyvážené, sladěné vlně. Naprosto ideální pro letní měsíce.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan porcelán 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    List v podstatě nelze přelouhovat, stále je pitelný, rád si jej dělám silnější a poté nechám vychladit, nebo prostě přímo maceruji a dám vychladit. I za tepla (a to především) je výtečný, jeho něžnost a zároveň plnost mě odzbrojuje, je to zeleňák, který jsem již dlouho neměl, tyto velmi sladké marmeládové nálevy, kde ovoce zaplňuje a osvěžuje celá ústa mi chyběly a nemohu se jich nabažit. Tento zelený čaj je sice dražší, ale 100g, co máme doma se rychle ztrácí. Co do dochutě, je opět vyvážená, plná ovoce, trochu místy až do manga, ale primárně připomíná naše přezrálé ovoce, od broskve, po nektarinku či nezralou blumu. Mírně vegetální (ani ne travnatý, prostě krásně bylinný prvek) složky v pozadí nám naznačuje, že se nejedná o ovocný shake, ale skutečně o čaj :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je zpravidla tvořen jedním vícelistý celkem na poměrně silném stonku, krásné podlouhlé svěží zelené listy se sexy tipsem na konci. To rozbalování je nádherné sledovat, ať už ve skleněné konvičce/gaiwanu, nebo v zavařovačce při studené přípravě.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 200,-/30g maloobchod

    Prodejce: Sičaj