Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Šrí Lanka Gun Park

  • Vložil Tomáš Klouda 4.6.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Zelený čaj z regionu Nuware Eliya, sedmá nejvýše položená zahrada na Cejlonu. Specializuje se pouze na zelené čaje. Doba sklizně je únor 2017.
    Nesmírně zajímavý zelený čaj. Již suchý list v podobě ne zcela srolovaných velkých kuliček napoví, že se nejedná o nic řadového obyčejného. Vůně jsou květinovo-travnaté, výrazné a pronikavé, příjemný sladký charakter. V chuti můžeme najít náznaky travin s květinovými pestrými nuancemi. Zajímavý vegetální podtón, zcela svébytný. Při delším louhování kombinace květinek dává sloučeninu připomínající sardelovou pastu :-) Základ je sladký, ani teplejší voda, či delší louhování nepřinese přestřelený výsledek, což potvrzuje kvalitu listu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list svěží světle zelené barvy. Listy jsou ve formě nedomotaných kuliček/smotů, velké zelené svěží granule. Vůně je zajímavá, květinkovo-travnatá složka s náznakem rybiny.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 85°C horká voda.
    Nahřátý list: mocné sladké vůně s lehounlinkým nahořklým podtextem, květinové prvky připomínající vonokvětku. Evokuje mi to spíše
    Vůně nálevu: lehce vegetální, žádné hrubé traviny, květová sladká složka.
    Barva nálevu: světle nažloutlá s odstíny zelené.
    Chuť: Sladko-nahořklá, kvvětinovo-vegetální základ, delší doba louhování v degustační sadě promítla lehkou nahřklost, není svíravá, ale již mi tam nesedí, při přípravě v gaiwanu toto neregistruji. Náevu dominuje vonokvětka, a bylinno-travnaté prvky jsou hned v těsném sledu. Svěží vyrovnaný nálev, kulaté tělo, velmi osvěžující účinek.
    Dochuť: dlouhé doznívání, květinkový základ, od polknutí se vše ještě zjemnilo, jasné oddělení toho, kdo tu panuje - květiny a až o několik tříd níže je slabý projev vegetálních prvků. V úplně čerstvém stavu cítím trochu rybinu, ale ta se brzy odbourala, čaj se usadil a tento prvek již není cítit. Značně ochazující efekt po vypití.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    7 nálevů + 1 s dlouhým louhováním, zaléváno 85°C. Zaléváme vodou o 80-85°C. K přípravě volíme konvičku, nebo gaiwan. Doby louhování: 25/30/40/65/90/130/250/300s+
    Čaj se vcelku rychle rozbaluje z kuliček, louhování volíme dle chuti, ale v řádech sekund na počáteční 2-3 nálevy. Ideální 25/30/40, poté prodlužujeme louhování. Poměrně tuhý list dává příjemný počet nálevů, proto na 5-6g na 100ml gaiwan dostanete 6-8 nálevů (dle doby louhování a síly nálevů). Převažují veliké jednolisty, ale místy lze najít vícelistý celek s 3-5 listy - vizuálně nádherné, chuťově zcela pasující k nynějšímu jarnímu počasí - využijte čerstvost tohoto kusu a nechte se unášet jarem! :-) První nálev je jemný, slabší, ale plný květinového nektaru, připomíná zdálky vonokvětku, dochuť středně dlouhá, slaďounká, velmi jemná, bez svíravosti, bez negativních prvků, jako nektar. Od druhého nálevu jsou nálevy ultra zajímavé, žádná travnatost, žádné nahořklé prvky, jen květiny, výbuch květin, silné projevy vonokvětky (osmanthus), celek je jemný, evokuje procítěné světlé oolongy. Podtext pouze náznakem vegetální, nijak neruší okolní květiny. Dochuť dlouhá, sladká v základu s květinovým mocným tělem. Jednotlivé nuance květin nedokáži rozeznat, ale v řádu jemnějších něžných květin je projevů více a střídají svou výraznost. Po dovozu byl čaj v čerstvém stavu cítit lehce po sardelové pastě, vegetálnější základ, cca po dvou týdnech se usadil a dává tyto jemné a navýsost procítěné uklidňující nálevy. Postupné ochuzování na pestrosti nálevu, závěrečný nálev čistě sladký, zaléváno už vroucí vodou, květinkový spíše neurčitý nálev s kratší dochutí. Báječné uvolnění při čajování venku, stačí si sednout na prosluněné místo, zavřít oči a popíjet tento čaj. Relax zaručen! :-)
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list obrovský, jednolisty, které mají až k 10cm. Dlouhé a široké velké listy. Výrazné žilkování, svěží zelený list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: Cena 1500Kč/kg

    Prodejce: Sičaj