Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Darjeeling FF Gopaldhara (FTGFOP-1-china special), lot no. DJ-29-17

  • Vložil Tomáš Klouda 1.1.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Výborný čaj z jedné z nejvýše položených zahrad v Darjeelingu. Velmi pěkně zpracovaný lístek z čajovníků kultivaru china. Po zalití nám dává nádherný, jasný nálev zlatožluté barvy s nádhernou živou, svěží vůní a výrazně ovocnou chutí s tóny ovoce s velmi decentní svíravostí. Čaj byl sklizen v první půlce dubna 2017.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní bylinným kořeněným charakterem s náznaem květin, dominuje kopřivovo-konopná složka. List drobný, vesměs svinované malé drátky, místy rozvinuté zlomky, objemnější kousky z větších listů. Podíl tipsů je spíše menší, místy stříbřitý drátek. Barva je tmavá, primárně šedo-hnědá, v menšině jsou tmavší zelené listy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: příjemný bylinno-citrusový charakter, náznak květinek, kořeněný podtext.
    Vůně nálevu: lehká ovocno-bylinná s lehounkým kořením.
    Barva nálevu: světlounká žlutavá, pouze pár zlomků na dně misky.
    Chuť: typická pro FF i po půl roce od sběru, ta omamná svěžest je pryč, ale květinky a citrusové složky jsou naprosto příznačné pro tento kus. Decentní kořeněný podtext, bylinné pozadí. Kombinace jarních květin, pomela a náznak konopí. Příjemné sladké tělo, kořeněný podtext dodává celku svěžest a pestrost.
    Dochuť: středně dlouhá až dlouhá, po polknutí se výrazně zjemní kořeněné prvky, základ je sladký, bohatší širší složky ovoce pronikají i sladší ovocné prvky do nektarinky a ananasu, přičemž citrus stále dominuje. Uhlzené a chutné doznívání, žádné extra proměny kompozice, ale stabilní jemný chutný dozvuk.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 4-5. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 15-20s/35s/50s/110s/(250s+)

    První nálev slaďoučký, není tak kořeněný, jako z degustační sady, příjemný květovo-ovocný, jen decentní kořeněná složka. Citrusové projevy, postupně sládnoucí základ, kytičkové podtexty. Dozvuk v první nálevu jen krátký, sladký, citrus s květy. Druhý a třetí nálev nejvydatnější a nejpestřejší, plné tělo, výraznější kořeněná složka, druhý více do květin, třetí naopak do ovocných citrusových prvků. Hezké projevy, rozdíly napříč nálevy. Dochuť je v 2-3 nálevu plná, dlouhá, sladká s mírnějším kořeněným podtextem, základ příjemný zasahují zde i kopřivové složky, náznak pryskyřice konopí, velmi chutné, pestré, svěží. Čtvrtý nálev mírnější, sladký základ a lehké nuance všech zmíněných prvků, je znát oslabení. Pátý nálev pouze sladký lehounký. Místy probleskne i dřevitá ušlechtilá složka společně s kořeněnými tóny, to je patrné u déle louhovaných nálevů. Velmi znatelný ochlazující efekt, mírně povzbudivý účinek.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list specifický pro DJ, FTGFOP, sekané drobné listy, tužší struktura, tmavší zelená brva listu, místy zahnělé listy, velmi malý podíl stonků.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 50g/130,0 Kč

    Prodejce: Teamountain