Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Golden needles Mt. Kenya autumn

  • Vložil Tomáš Klouda 15.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Golden needles, Mt. Kenya, 2017 podzim.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list 95% listu tvoří zlaté tipsy, 5% našedlé ochmýřené součásti tipsu - první list. Precizní zpracování, nádherná vůně, která má živý charakter s kořeněnými tóny. Vůně slaďounká, medová s lehkou kořeněnou stopkou, evokuje výraznější lesní med, v pozadí lehounké stopy nugátu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 80ml, 3-4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Počet nálevů: 8. Teplota vody: 90-95°C. Doby louhování: 25s/30s/40s/55s/80s/120s/200s/250s+

    Již první nálev je žlutavý, až do zlatavé barvy. Vůně nálevu komplexní, naprosto ne samostatně sladká, přídavkem je nugát a lehké koření. Chuť je kulatá, stabilní, velmi lahodná, různé Golden needles z Číny mi přijdou moc jednosměrné, medové hladké, ale nic moc okolo, toto má šířku, pestrost. Základu vévodí medové tóny, vzadu na jazyku lehce mandlové složky s náznakem nugátu. Celou chuť zastřeší decentní kořeněné prvky podobné skořici, výraznější to je až od druhéh nálevu. Dochuť příjemná, hladká, plynulý přechod po polknutí, naprosto vyvážené tělo. Plný a bohatý aftertaste, rozvinutí chuťových prvků, koření je pestřejší, med má výraznější texturu, tvoří reálný dojem lesního medu, v dochuti se projevují takřka ovocné prvky v podtextu, zajímavý a nesmírně pestrý průběh. Co se doby dozvuku týče, trvání je kolem 12 minut u prvního nálevu, druhý k 15 a třetí je nejvýraznější, přes dvě desítky minut požitku.
    Postupem nálevů listy dávají výraznější prvky (tuhý list), třetí nálev projevuje nejvýraznější chuťové prvky, poté se čtvrtý drží ve stejné rovině a následuje pozvolný pokles chutí, kdy znatelnější omezení v chuti přijde v šestém nálevu To se týká pestrosti a délky dozvuku, nikoliv výraznosti prvků. Poslední je hladký, čistě sladký, medový, stopové množství kořeněných prvků. Silný čaj, který si zaslouží náš čas, a péči, rozhodně bch jej zařadil k topkám, které jsem kd ochutnal z Keni. V podstatě nělze čaj zkazit, je natolik kvalitní, že ani delší louhování ho nezabije.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list v podobě tmavě hnědých, tuhých, výrazně žilkovaných tipsů - tips+list. I po vylouhování voní list sladce, medově.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 3300,-/kg

    Prodejce: Sičaj.cz