Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 China Dian Hong Jin Zen spring

  • Vložil Tomáš Klouda 2.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Dian Hong Jin Zhen (Tien Chung Ťin Čen), neboli "Zlaté jehličky”. Prvotřídní sorta čaje z oblasti Meng Hai (Meng Chaj). Obsah zlatých tipsů se pohybuje kolem 70 %, což čaji dodává nádherně jemnou sladkost a ovocnou chuť s medovými tóny. List má tvar dlouhých jehliček, pravidelně zakroucený, celé listy a tipsy bez zlomků či prachu. Průzračný nálev má oranžovo červenou barvu s velmi intenzivní vůní medu a ovoce, především broskve a meruňky, jemný náznak vanilky. Díky velmi dlouhému aftertaste se budete těšit na každý další šálek. Je to skutečně krásný čaj jak v chuti, tak ve vzhledu! Podobně jako Dian Hong Jin Ya (Tien Chung Ťin Ja), neboli “Golden Bud”, je také Jin Zhen sklízen na začátku dubna.
    Čaj je také označován názvem "Golden Needles".
    Čas sběru: jaro 2017
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list precizní, objemný, na pohled skvěý, bez vady. Výběrové zlatavé tipsíky na jednom stonku s prvními listy - krásné baravené sladění černá/zlatá 1:1. Ochýřené jasně svítivé tipsy. Dlouhé celky až kolem 5cm. Vůně je sladká, podmanivá, evokující med, pyl pampelišek a přezrálé ovoce.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Shiboridashi 70ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - sladká, přesladká vůně hraničící na medovince, lučního medu a náznaky li-či. Počet nálevů: 6 . Teplota vody: Vroucí. Doby louhování: 15-20s/30s/45s/60s/130s/250s

    Tmavší žlutavý, medový nálev. Nula zlomků, kalu, či prachu. Vůně sladká, výrazné medové tóny, v pozadí dřevinky, náznak ovoce. Chuť jemná, jako medovina bez alkoholu, výrazně sladká složka, pouze náznak nahořklé u ušlechtilé dřevitosti, ale vše je na hedvábně jemné vlně. Kulaťoučký a přitom plný nálev, náznak sladu//mladiny v pozadí u dřevitých prvků. Dochuť je dlouhá, kontrast sladké medové, ta po pár sekundách ustoupí na rovnocennou složku po dřevinách, ušlechtilé jemňounce kořeněné prvky, zde se promítají tóny li-či, náznak karamboly. Bohaté pestré doznívání, každou minutu je cítit o něco jiná kompozice, asi ve čtvrté minutě cítím lehounké rybízové složky, ale bok po boku působí s medem. Dřeviny se odlehčují, po šesté minutě je cítit jen hladké zjednodušující se prvky, které v závěru končí na medově sladkém ukolébání s kapičkou pylu. U tohoto čaje je plná a chutná chuť, ale dochuť teprve stojí za to! Druhý a třetí nálev v podstatě srovnatelný, čtvrtý a pátý je cítit lehké oslabení a šestý nálev je oddán dlouhému louhování - dá jednoduché medové nasládlé prvky, stále však působí k deseti minutám dozvuku své něžné sladkosti. Předchozí náley přesahují deset minut dozvuku, přičemž aftertaste prvních tří nálevů dosáhne až k půl hodině. Tenhle čaj mě baví, čínské zlaté tipsy většinou vynechávám, je tam až příliš uhlazený celek, řekl bych - jako cumel, ale tento kus má jiskru a pestrost, baví mě!

    //další dva nálevy mi list dal velmi dlouhým louhováním 5+ a 10+ minut. Sladké nenáročné tóny, ale stále nadprůměrně chutné.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tvoří hnědé podlouhlé vícelisté celky, zpravidla buď sám menší tips, nebo tips a dva listy. Hnědé pravidelně oxidované listy, krásný vzhled.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 216,-/50g

    Prodejce: Tealegends