Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
China Dan Cong (Phoenix) Mi Lan Xiang spring 2017
Info od prodejce:
Mi Lan Xiang Dan Cong (Mi Lan Siang Tan Cchung), neboli "Vůně medové orchideje" z Feng Huang Shan (Feng Chuang Šan), Hor Fénixe. Jak už název napovídá, v listu tohoto čaje najdete výraznou medovou vůni se směsí ovoce a lehkých tónů pečení. Po zalití se vůně medu a ovoce ještě více prosadí. Chuť čaje přesně odpovídá jeho vůni. Je plná, medová, sladká s tóny ovoce. Vyznačuje se dlouhým sládnoucím aftertastem. Suchý list je velmi dobré kvality, drátkovitý, tmavě hnědý, mírně pokroucený s minimem úlomků. Mi Lan Xiang je středně pečený, s oxidací kolem 35 %. Čaj je ideální pro přípravu Gong Fu Cha (Kung Fu Čcha), vydrží mnoho nálevů.
Dan Cong označuje styl produkce oolongu, kdy jsou lístky sbírány z jediného keře. Původní rostliny byly rozmnožovány semeny před sedmi sty lety v oblasti Hory Fénixe - Feng Huang Shan. Sklízelo se z nich jednotlivě a stejně se čaje i zpracovávaly, proto jméno Dan Cong (Tan Cchung), jediný keř. Výrobce čaje si všimli, že čaj z každé rostliny chutná jinak. Čaje Dan Cong jsou výborným příkladem selektivního pěstování, neboť rostliny byly pojmenovány podle vůně hotových čajů, které se z nich vyráběly, a jsou dodnes nepohlavně rozmnožovány pro komerční produkci. Pravé čaje Dan Cong musí pocházet z rostlin jednoho ze slavných kultivarů, které rostou v oblasti Hory Fénixe v Chao An County (Čchao An) v provincii Guangdong (Kuang-tung). Je předpokládáno, že všechny kultivary Dan Cong jsou potomky "Shui Xian" (Šuej Sien).
Kultivar - Shui Xian (Šuej Sien), varieta Mi Lan
Čaj je také označován názvem “Medová orchidej”.
Suchý list tmavý, šedo-černý, nahnědlé stonky listů, místy tmavě zelená místa. Listy dlouhé, rovné, jen mírně kroucené, délka až několik cm. Vůně příjemná, těžší, květová, směruje do orchidejí, hořko-sladká.
Příprava v degustační sadě:
degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: báječná pronikavá vůně, komplexní a hutné složky, základ sladký, lehce kořeněné květové tóny čpící exotickou orchidejí.
Vůně nálevu: báječná květová vůně, lehounká decentní kořeněná složka podtrhující exotické květiny, jedinečná a typická vůně pro tento čaj, moc rád jsem si oživil tyto konejšivé vůně.
Barva nálevu: poměrně světlá oranžovo-hnědavá. Velké listy v celku zajistí čistý nálev bez zlomků.
Chuť: sladká kulatá chuť, velmi pestré složky rozprostírající se na jazyku, cítím doslova stékající nektar na jazyku, velmi sladké projevy, výrazné, ale v mezích, nepřestřelené kořeněné květové složky. Po poválení doušku v ústech jsem hýčkán plností a balancem, při tom pestrou paletou nuancí. Shrnutí by bylo v heslech: Květiny-nektar-med-koření. Zcela typické projevy tohoto kusu Mi lan. Už jsem zažil různé mdlé, nebo až příliš sladké uhlazené, ale nezajímavé kusy, ale toto je ten živý Dan cong, který požaduji a vyhledávám.
Dochuť: v testru mocné, předlouhé doznívání, květiny neustávají být plné ani po dvaceti minutách, krásné projevy na jazyku a na stěnách úst, na tvářích doslova stéká nektar. Z krku vzlíná sladkost a na jazyku hraje koření s minimální hořkostí, vše v souhře, energický a měnící se podoba dochutě. Místy převyšuje med, místy nektar na vnitřní straně tváří, občas procitne koření (ztrácí se první), vše směřuje ke krásné sladké květové koncovce. Takto upíjím pomalu misku, až je nálev zchladlý - i ten je lahodný a dokázal bych si jej představit na studeno nyní v jarních podmínkách (duben) je motivující.
Vícenálevová příprava:
Shiboridashi 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů: 6. Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 20s/35s/50s/110s/250s/300s+
Všech šest nálevů je intevzivních, působí totožně, jako v testru, ale znásobené šesti nálevy, poslední dva jsou pouze sladké květové, koření zmizelo, ale zalévat lze i dál, sedmý nálev na dlouhé louhování a vroucí vodu dá slaďounký kulatý nálev. Báječný zážitek, obzvláště doporučuji přípravu venku.
Lehce ochlazující účinky, poměrně znatelné povzbuzení. Jak jsem na Čínu lehce vysazený, díky padělkům a obsahu látek, k tomuto se musím vracet!
Vylouhovaný list podlouhlý, převažují velké dlouhé listy. Barva tmavě zelená, místy nahnědlá. Pouze náznak pilovitých okrajů listů, středně tuhá struktura.
Cena: 317 Kč / 50g
Prodejce: Tealegends