Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
2017 China Dan Cong (Phoenix) Ba Xian Xiang spring
Info od prodejce:
Ba Xian Xiang Dan Cong (Pa Sien Siang Tan Cchung), neboli "Osm nesmrtelných" z Feng Huang Shan (Feng Chuang Šan), Hor Fénixe. Velmi zajímavý čaj, ve kterém máte možnost rozeznat mnoho specifických vůní. Už vůně suchého listu je okouzlující a sladká. List je typicky velký, velmi dobře zpracovaný. Má neporušené okraje a neobsahuje zlomky. Lehce pečen na dřevěném uhlí. Oxidace tohoto čaje je kolem 25 %. Chuť je stabilní s velmi dlouhým aftertastem. V chuti je cítit orchidej a ovocné tóny, v dalších nálevech vystupuje lehká kořenitost a náznak smetany. Čaj je ideální pro přípravu Gong Fu Cha (Kung Fu Čcha), vydrží mnoho nálevů.
Dan Cong označuje styl produkce oolongu, kdy jsou lístky sbírány z jediného keře. Původní rostliny byly rozmnožovány semeny před sedmi sty lety v oblasti Hory Fénixe - Feng Huang Shan. Sklízelo se z nich jednotlivě a stejně se čaje i zpracovávaly, proto jméno Dan Cong (Tan Cchung), jediný keř. Výrobce čaje si všimli, že čaj z každé rostliny chutná jinak. Čaje Dan Cong jsou výborným příkladem selektivního pěstování, neboť rostliny byly pojmenovány podle vůně hotových čajů, které se z nich vyráběly, a jsou dodnes nepohlavně rozmnožovány pro komerční produkci. Pravé čaje Dan Cong musí pocházet z rostlin jednoho ze slavných kultivarů, které rostou v oblasti Hory Fénixe v Chao An County (Čchao An) v provincii Guangdong (Kuang-tung). Je předpokládáno, že všechny kultivary Dan Cong jsou potomky "Shui Xian" (Šuej Sien).
Kultivar - Shui Xian (Šuej Sien), varieta Ba Xian Dan Cong (Pa Sien Tan Cchung)
Čaj je také označován názvem “Osm duchů”.
Suchý list ve formě dlouhatánských podlouhlých listů, nepoškozené, mírně kroucené - výhradně jednolisty. Barva listu šedavá, nahnědlá, tmavě zelená, pestrý tmavší list. Vůně je procítěná, plná, pronikavá květinová s nuancemi přezrálých meruněk.
Příprava v degustační sadě:
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: Intenzivní! Zanechává stopu, mocnou stopu již zde. Okamžitě víte, že tento čaj špatný být nemůže...Pronikavé exotické květiny, ne nasládlá Mi Lan, ale tohle je hluboké, výrazně kořeněné, spontánní, divoké, smyslné...Při delším napaření stopy kiwi, výraznějších plodů - meruňky/broskve/nektarinky - to ve spojení s hlubokou květinovou paletou dává jedinečný požitek již při inhalaci par z nahřátého nádobí.
Vůně nálevu: Sladko-nakyslá po květinách, příjemné bohaté květinové prvky evokující cizokrajnost, tropické nevšední vůně.
Barva nálevu: tmavší žlutavá, do zlata. Nálev zcela bez zlomků, či prachu.
Chuť: kulatý nálev, příjemný sladko-nakyslý základ, sladkost dominuje. Nenucené a přitom pronikavé prvky květin, orchideje a nevšední mírně kořeněné tropické květiny. Lahodná stabilní základna, v pozadí se pak projevují plně zralé ovocné složky, vše se na sebe plynule váže a nic nepřevyšuje, v pestré škále chutí lze rozeznat mango, plátek pomeranče, lehce nektarinku, závěrem náznak kiwi. Bohatý celek, člověku se nechce polknout tuto manu.
Dochuť: hladký přechod na dochuť, květové prvky výraznější, procitne o řád vyšší kořeněná složka, při takto delším louhování lehce štiplavé projevy v krku. Odzbrozující rozvinutí do šířky, nelze vnímat, kdy se celek přehoupne spíše k ovoci a kdy ke květinám, je to ten z čajů, který popisuji "za trest" - tyhle čaje se užívají, nemyslí se u nich, nechává se unést momentem. To byla první zkušenost s tímto čajem u řeky :-) délka doznívání značně dlouhá v řádech desítek minut, postupný pokles pestrosti ovocných prvků, omezení na nektarinku s kapkou manga, květinovost stále dominuje a je i po deseti minutách stále výrazná. Pocit po vypití je s lehce ochlzujícím efektem a povzbudivým "motivačním" projevem - pestrost složek "nakopne", dodá pozitivní směr.
Vícenálevová příprava:
Shiboridashi 70ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Počet nálevů: 6. Teplota vody: vroucí. Doby louhování: 25/35/50/90/180/300s+
První nálev poskytuje kulatý sladký celek, pouze lehounké kořeněné prvky spojené s květovostí. Doslova květinová extáze, těžší prvky exotických květin, v tomto dominují až do nektaru hluboké orchideje. Svěží ovocnost oživuje celek, je zde kontrast manga, lehce ananasu. Dozvuk je již zde značně dlouhý a hlavně se sytou texturou a rozmanitou paletou chutí, i zde dominuje sladká s květinkami a pouze živější lehce nakyslá ovocná složka. Hlubší, širší složky, než v Mi Lan. Od druhého nálevu skutečně plné a těžší prvky, hloubka a střídání chutí je fascinující. Skvělé představení odehrávající se v ústech. Dochuť předlouhá, desítky minut sladko-nakyslo a později lehce nahořklých tónů za podpory vystupující sladkosti z hrdla. Od čtvrtého nálevu mírný a pozvolný pokles prvků, poslední hodnotím stejně, jako první, jemnější, ale více, než nevšední požitek. Bezesporu kvalitní a úchvatný kousek, který jistě potěší. I v květnových třicítkách osvěží i přes tmavší charakter tohoto polozeleného čaje, zchladý nálev je též vynikající. Jednoznačně doporučuji.
Vylouhovaný list poměrně tuhý, tmavě zelený s nahnědlými flíčky, výrazně pilovité okraje, jednolisty podlouhlé, nepříliš široké. Květinová základová složka je cítit i z vylouhovaného listu. Moc hezký i vizuální dojem.
Cena: 397,-/50g
Prodejce: Tealegends