Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2017 Šrí Lanka Nighting Ale

  • Vložil Tomáš Klouda 27.4.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Slavík z Idal, region Uva, únor 2017, ručně převazováno do kazetek, 4000Kč/kg
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list svazovaný do kazetek, přehýbaný list smotaný nitkami, precizní drobná práce, u většiny kazetek byly nitky odstraněny, ale někde přeci jen zůstaly. Vůně je jemňounká po bylinkách a květinkách, pouze náznak travnatosti, výraznost vonných prvků je značná i v podobě suchého listu. Barva kazetek je zelená s nahnědlými místy a stříbřitými tipsíky, které prokukují z kazetek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Porcelánový gaiwan 100ml, 6-7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Zaléváno 85-90°C. Počet nálevů 9-10. Doby louhování 35-45/35/25/40/60/85/120/220/300s+
    Minimálně první tři nálevy se kazetky rozbalí jen po okrajích a zcel nepatrně. Od čtrtého nálevu je list postupně čím dál více rozbalený a odkrývá tak krásu listů s uměním sbalených. První nálev je zelinkavý s tóny květin, nejvíce připomíná pampeliškový pylový nádech s dalšími květinkami. Ani stopa po travinách po celé době přípravy. Základ je nasládlý, velice příjmný, ani stopa po hořkosti i při zalévání teplejší vodou. Další nálevy odkrývají ovocné nuance, které postupně přecházejí do základu s počtem nálevů, ovoce evokuje lesní plody, borůvčí a nedofermentované ostružiní. Lahodný a zcela kulatý průběh chutě, mírné obohacující květinkové podtóny. Dochuť je dlouhá s totožný průběhem, jako v chuti samotné, po polknutí se nálev ladně skloune přes jazyk a chuťové prvky působí beze změny dál, svým něžným ovocno-květovým projevem. Obzvláště třetí až pátý nálev je delikátní, skoro bych naslepo tipoval sirup lesního ovoce obohacený o kapku pampeliškového medu. Lahodný a dlouhotrvající dozvuk. V posledních nálevech se celek směruje opět do květinkova, ale již bez výraznějších pylovitých tónů, směřuje až do medova, opravdu, jako náš domácí pampeliškový med. V závěru přípravy gaiwan zaplňují podlouhlé nepoškozené listy a je to pohled vskutku nádherný. Po zelených drátcích je to asi můj druhý nejoblíbenější zeleňáček.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list - bez pardonu jen výběr tips a dva listy, precizní zpracování, pokud si vezmete jednu nerozbalenou kazetku (z cca 4 nálevu) a opatrně rozmotáváte, vidíte tu propracovanou techniku balení listu, bez poškození jedinéh lístku. Obdiv, poklona, krása jak na pohled, tak z chuťového hlediska. Barva listu zelená s nahnědlými listy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 4000Kč/kg

    Prodejce: Petr Sič