Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2017 Šrí Lanka Emerald Smaragd
Info od prodejce:
Zelený čaj z regionu Nuware Eliya, sedmá nejvýše položená zahrada na Cejlonu. Specializuje se pouze na zelené čaje. Doba sklizně je únor 2017.
Něžný a zároveň plný zelený čaj ze Šrí Lanky. Zamilovali jsme si ho, protože se krásně pojí k blížícímu se prvnímu jarnímu dni. Ani delší louhování nepřinese drsné nálevy, základ je příjemně travnatý s květinkovými tóny, základ je sladký, pouze při delším louhování, nebo vyšší teplotě se přidá hořkost, ale i svíravost s ní spojená je příjemná a nedá se tak lehce "zkazit" zapomenutím na louhovaný list.
Suchý list drobnější velikosti, mírně kroucené lístky 1-2cm, místy nějaký ten tips. Vůně je travnato-květinová s ovocnými nuancemi. Kombinace vonných složek květin/travin lehce připomíná sardelovou pastu.
Příprava v tasteru
Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 75°C horká voda.
Nahřátý list: nádherně svěží travnaté vůně s květivovými prvky
Vůně nálevu: výbuch travnatých složek, příjemný příliv jarní čerstvé trávy. Charakter připomíná vůni japonské senchy.
Barva nálevu: světle zelinkavá svěží, jiskrná, minimum prachu na dně misky.
Chuť: travnatý základ plný příjemých květinovo-bylinných nuancí, doslova záplava jara a příjemné jarní nálady. Základ je sladký s mírně nahořklým podtextem, pokud list nepřepálíme, nehrozí žádné svíravé prvky a celek je doslova jako rosa z ranní trávy.
Dochuť: příjemná dlouhá dochuť plná travnatých složek a květinkových podtextů. Sladký základ, plynulý přechod z chutě, polknutí bez jakéhokoliv zadrhnutí. Pro mě první vlaštvka roku 2017 a zahřála mě u srdce.
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
Zaléváme vodou o 80-85°C.K přípravě volíme buď kyusu, nebo gaiwan. Celkem 6 nálevů. Doby louhování pro gaiwan 100ml/5g listu: 35/25/35/50/90/180 (časy jsou orientační, připravujte dle vašich chuťových pohárků, ale u tohoto bych striktně dodržel teplotu vody)
Průběh chutě i dochutě je hladký, nikterak svíravá složka plná travin, nasládlý základ. Krásná sladká rosa, příjemné dlouhotrvající tóny v dohuti. Od druhého nálevu jsem plně spokojen, první je rozjezdový, některé nuance působí jen náznakem. První nálev je prakticky jen travnatého základu, pouze náznaky okolo. Po tomto nálevu začíná plejáda bohatých svěžích chutí a ta trvá do čtvrtého nálevu. Dochuť od druhého nálevu jako čerstvě posekaná tráva s květinkami.
Čaj připravuji nejčastěji na šest nálevů, sedmý můžeme nechat louhovat delší dobu jako příjemné zakončení za sérií svěžích doušků.
Vylouhovaný list drobný, křehounké svěží zelené mladé lístky, velmi atraktivní vzhled.
Cena: Cena 1500Kč/kg
180 Kč /50g maloobchod
Prodejce:
Sičaj