Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
2017 Srí Lanka Elegán
Info o čaji:
Elegán z UDA-RED, region Nuware Eliya, únor 2017, černý čaj, cena 1000Kč/kg v Petrovic dluhopisech. (podpora předem)
Suchý list plně oxidovaný, dlouhé mírně kroucené drátky, pouze místy světlejší větvička. Šedo-černý list s hnědavo-načervenalými větvičkami. Vůně je těžká, medovo-ovocná, lehké dřeviny v pozadí s lehkým mandlovým náznakem.
Příprava v degustační sadě
degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: bohatá sladká vůně, žádný low cost ceylon, ale vážně báječná vonná kompozice. Souhra ovocných prvků přecházejících po delší době napaření do medu. Příjemná mírně kořeněná dřevitá složka je cítit obzvláště zpočátku nahřívání listu, krásná výrazná kombinace čerstvého čerstvého čerňáku.
Vůně nálevu: sladko-nakyslá vůně, ovocno-dřevité prvky s mandličkovým podtextem.
Barva nálevu: hnědo-červená barva nálevu, taková tmavší oranžová. Pár zlomků na dně misky, ale jinak čistý a jiskrný nálev.
Chuť: příjemný plný a kulatý základ, ovocno-dřevité prvky, žádná svíravost, pouze náznak nahořklosti v pozadí ve spojení s dřevinami. Ovoce mi připomíná mandarinku a jablkem, dřevité prvky mi připomínají vyschlé dřevo listnatých stromů. Velmi jemné nuance mandliček obzvláště v závěru, kdy se náznakem projevuje i kapka citronu a nakyslejší základ.
Dochuť: po polknutí se chutě poměrně separují, na každém místě působí něco, vzadu na jazyku dřeviny a na špičce a po stěnách úst sladká složka po ovoci. Příjemné a hutné projevy, více patrné mandlové vedlejší složky. Závěr doznívání citronovo-mandarinkové s již jen slabou dřevitostí. Doba doznívání kolem 10 minut
Vylouhovaný list hnědavý, pouze místy nazelenalé flíčky. Převažují obrovské lámané jednolisty. Struktura je tuhá, výrazné žilkováání na listech.
Cena: PČD
Prodejce:
Sičaj